Инвеститори, подложени на съдебно преследване, санкции, вял икономически растеж (...). В подобен контекст, труден за чужденците, Русия се опитва да привлече инвестициите, от които има голяма нужда, на откриващия се днес Международен икономически форум в Санкт Петербург, предаде Франс прес.

Когато руската икономика беше в подем, наричаха форума "Руския Давос".

Международният икономически форум в Санкт Петербург, който се провежда от днес до събота, 8 юни, се утвърди като трибуна, от която президентът на Русия Владимир Путин всяка година подчертава, че е отворен за инвестиции. Това обаче се случва на фона на напрегнат бизнес климат и сериозно напрежение със западните страни.

Тази година се очаква на форума в старата имперска столица да присъстват около 17 000 участници от 75 страни.

Сред основните гости са президентът на Китай Си Цзинпин и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Форумът се провежда на фона на внезапния застой в руската икономика от началото на годината, отбелязва Франс прес.

Страната се върна към растежа през 2017 година след две години на рецесия, причинена от понижението в котировките на петрола и санкциите, свързани с украинската криза. Растежът обаче е едва 0,5 процента на годишна основа през първото тримесечие на 2019 година.

Ще е необходимо много повече, за да се изпълнят целите, заложени от Путин в началото на четвъртия му мандат, когато той обеща амбициозни "национални проекти", които сега се нуждаят от финансиране.

Цената на тези проекти - разделени в 12 категории, сред които здравеопазване и инфраструктура - се доближава до 400 милиарда долара към 2024 година. От тях 115 милиарда долара трябва да дойдат от частни, руски и чуждестранни инвестиции.