Страните членки на Европейския съюз няма да са пряко включени в заема от 50 млрд. щатски долара, който страните от Г-7 планират да наберат за Украйна, предаде Ройтерс, цитирайки италианския премиер Джорджа Мелони.

По време на срещата на върха в Южна Италия Г-7 договори да предостави заеми, които ще бъдат обезпечени с лихвите, натрупани от блокираните руски средства.

"Заемът от близо 50 млрд. вече е обявен и ще бъде предоставен от Съединените щати, както и Канада и Великобритания, а може би и Япония, в съответствие с конституционните ѝ ограничения", каза Мелони по време на пресконференция.

"Понастоящем европейските държави не участват в този заем, като се има предвид и фактът, че всички активи са мобилизирани в Европа", каза тя. Мелони намекна, че приносът на ЕС се състои в осигуряването на гаранционен механизъм за изплащане на заема, уточни Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано тази седмица представители на ЕС заявиха пред Ройтерс, че Европейският съюз, в който влизат членовете на Г7 Франция, Германия и Италия, може да предостави около половината от сумата, което е в явно противоречие с думите на Мелони.

Около 260 млрд. евро в руски активи (на Руската централна банка) са замразени по силата на санкциите, наложени след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 година.

Около 190 млрд. евро от активите се държат в базираната в Брюксел финансова институция "Юроклиър" (Euroclear), което прави ЕС ключов участник във всеки план за използване на активите. САЩ държат около 5 млрд. долара от тези активи.

Мелони също така заяви, че не се притеснява от перспективата руските активи да бъдат размразени преди изплащането на заема, тъй като това може да се случи само в резултат на мирни преговори, които ще включват ангажименти за следвоенното възстановяване на Украйна.