Руското финансово министерство обяви, че държавата няма да организира "размяна" на замразени активи, а ще остави това на играчите на финансовите пазари, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Реакцията е по повод на указа, подписан вчера от руския президент Владимир Путин и разрешаващ на чужди инвеститори от "неприятелски" държави да купуват замразени руски активи в чужбина, използвайки свои средства от руски сметки, които иначе са блокирани.

В резултат от наложените от Запада санкции много руски активи в чужбина се оказаха замразени, а Москва отговори с блокиране на чужди активи в страната.

"Указът създава правна възможност за своеобразна "размяна" на замразени активи, но държавата няма да вземе участие в организирането на такава размяна", посочват от финансовото министерство. Това е в правомощията на брокерите и други участници на пазарите на ценни книжа, допълват от ведомството.

"Механизмът ще бъде напълно доброволен за всички участници на пазара. Указът се отнася за фондове на чуждестранни инвеститори в определен тип сметки", казва министерството.

Указът обхваща над 80 на сто от засегнатите руски инвеститори, или такива със замразени средства до 100 000 рубли (1088 долара), уточни пред депутати от Думата управителят на централната банка Елвира Набиулина. "Ние защитаваме най-вече правата на масовия инвеститор" заяви тя.

Финансовият министър Антон Силуанов заяви неотдавна, че указът ще се опита като начало да размрази фондове на стойност от около 100 милиарда рубли, собственост на инвеститори в търговията на дребно.

През август министърът посочи, че над 3,5 милиона руснаци притежават в момента блокирани средства, надхвърлящи общо 1,5 трилиона рубли.