Русия покани талибаните да участват в най-големия си икономически форум, който по традиция се провежда в Санкт Петербург, предадоха Ройтерс и ТАСС, на които се позова БТА. Москва е сред страните, стремящи се към вдигане на забраната на ислямисткото движение, което пое властта в Афганистан през август 2021 г. след изтеглянето на американските войски.

През последните три години Москва, която още през 2003 г. призна талибаните за терористична организация, постепенно изгражда връзки с тях. Руските министерства на външните работи и правосъдието вече са информирали президента Владимир Путин по отношение на вдигането на забраната, заяви за ТАСС директорът на отдела за Азия към външното министерство Замир Кабулов.

По думите на Кабулов все още има проблеми, които трябва да се изчистят, но въпреки това талибаните са получили покана за участие във форума, който ще се проведе от 5 до 8 юни. Афганистанските лидери по традиция се интересуват от търговията с петролни продукти, посочи Кабулов.

В края на септември 2022 г. талибаните подписаха временно споразумение с Русия за ежегодни доставки в Афганистан на бензин, дизелово гориво и пшеница за Афганистан. Споразумението беше първата голяма международна икономическа сделка, която забранените в Русия талибани сключиха след идването си на власт през август 2021 г. 

Тогавашното споразумение включвааше годишни доставки в Афганистан на 1 млн. тона бензин, 1 млн. тона дизелово гориво, половин милион тона пропан бутан и 2 млн. тона пшеница. Талибанските власти заявиха, че очакват вносът да "започне скоро" и че ще плащат в рубли. 

Движението на талибаните е "действителната власт" в Афганистан и че потенциалното премахване на организацията от списъка на Москва със забранените организации отразява "обективната реалност", каза в понеделник, 27 май, външният министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс и БТА. Те са реалната вляст, а Афганистан не ни е безразличен, отбеляза той, в коментар за възможното изключване на талибаните от списъка на Русия с терористичните организации. Руският външен министър изтъкна, че "Съветът за сигурност на ООН не е обявявал талибаните за терористична организация".

Форумът в Санкт Петербург, в който в миналото са участвали главни изпълнителни директори на големи западни компании и инвестиционни банкери от Лондон и Ню Йорк, се промени сериозно след началото на руската инвазия в Украйна и западните инвеститори бяха заменени от бизнесмени от Китай, Индия, Африка и Близкия изток.