Талибаните - организация, забранена в Русия - подписаха временно споразумение с Русия за ежегодни доставки на бензин, дизелово гориво и пшеница за Афганистан, съобщи ДПА, на която се позова БТА.

От МВнР на Русия потвърдиха за подписаното споразумение.  

Споразумението е първата голяма международна икономическа сделка, която забранените в Русия талибани сключиха след идването си на власт през август 2021 г.

Какво ще купуват талибанските власти

Ахундзада Абдул Салам Джавад, говорител на министерството на промишлеността и търговията, заяви пред ДПА, че споразумението включва годишно закупуване на 1 млн. тона бензин, 1 млн. тона дизелово гориво, половин милион тона пропан бутан и 2 млн. тона пшеница.

Говорителят отбеляза, че се очаква вносът да "започне скоро".

Талибаните твърдят, че ще плащат на Русия в рубли.

Изпълняващият длъжността министър на промишлеността и търговията на талибаните Нуруддин Азизи, който посети Русия миналия месец, заяви, че Москва е предложила на талибаните отстъпка от средните световни цени на стоките.

Потвърждението от Москва

Руското външно министерство потвърди, че Москва и Кабул по-рано са одобрили сделка за доставка на бензин, газ и зърно, съобщиха РИА Новости и Газета.ру.

Страните са се договорили за годишна доставка на 1 милион тона бензин, 1 милион тона дизелово гориво и 500 000 тона пропан бутан. Освен това, съгласно споразумението, Руската федерация ще доставя 2 милиона тона пшеница на Афганистан годишно.

Какво е положението в Афганистан

Разкъсваната от войни държава с приблизително 40 млн. души население, която е изключително зависима от даренията на международната общност, страда от безпрецедентно нарастване на бедността.

Афганистан остава изолиран от Запада поради драконовската политика на талибаните спрямо жените, проблемите с правата на човека и отказа им да сформират представително правителство.

Афганистан е откъснат и от световната банкова система.

Нито една държава, включително Русия, не е признала твърдолинейния режим. Въпреки това Русия е сред малкото държави, които са запазили посолството си в Кабул отворено.