Русия, Индия и Иран през ноември ще обсъдят пускането на международен транспортен коридор "Север - Юг", съобщава иранският телевизионен канал PressTV, предава РИА Новости. Той отбелязва, че дължината на коридора ще е 7200 км.

В новия проект ще бъдат задействани железопътен и воден транспорт. Стоките ще влизат от Индийския океан в иранския град Бендер Аббас на крайбрежието на Персийския залив, а от там ще отиват в Бендер Ензели на крайбрежието на Каспийско море, откъдето по море ще бъдат пренасяни в Астрахан, а от там чрез железопътния транспорт в Европа.

Коридорът ще стане по-евтина и кратка алтернатива на Суецкия канал: времето и стойността на транспортирането на стоките ще се намалят с 30-40 процента.

Например, ако се сравни със Суецкия канал, то стоките ще дойдат с 20 дни по-бързо от Мумбай в Москва по коридора "Север-Юг".

Освен това се планира на година по новия път да се пренасят по 20-30 милиона тона стоки.

По-рано министърът на търговията и промишлеността на Индия Суреш Прабху заяви, че трябва да се започне активното използване на коридора, колкото е възможно по-скоро. Пробните доставки по новия път вече бяха проведени през 2014 година.