Пенсионната система в Румъния трябва да бъде реформирана, защото в противен случай поколението, родено през 70-те, ще остане без пенсии, заяви министърът на финансите Флорин Къцу, цитиран от в. "Адевърул".

Днешната пенсионна система функционира като благотворително дружество - докато има хора, които правят вноски, всичко е наред, но като се има предвид демографското положение на Румъния, на онези, които са родени през 70-те, като мен, няма да има кой да плаща пенсиите, коментира финансовият министър.

Трябва да вземем много бързо решение за реформа на пенсионната система. Подобна реформа не се прави за една нощ, трае 10-15 години, може и 20, посочи министърът и допълни, че не може да се чака решение отвън.

В момента близо шест милиона работещи внасят осигуровки, с които се изплащат пенсиите на 5,3 милиона пенсионери, пише "Адевърул". Това прави съотношение между работещите и пенсионерите 10 към 9. След 2030 г. обаче това съотношение ще се промени радикално, тъй като тогава ще се пенсионират около 1,8 милиона румънци - хора, родени след прословутия указ на Николае Чаушеску за забрана на абортите през 1966 г.

Дегашното законодателство предвижда пенсиониране на 61 години за жените, което ще нарасне постепенно на 63 години до 2030 г., и 65 години за мъжете.

Министърът на финансите Флорин Къцу заяви, че реформата на пенсионната система ще започне през 2021 г., включително чрез увеличение на вноската във втория пенсионен стълб.

Синдикатите обаче не са съгласни, пише още "Адевърул".

Председателят на синдикалната организация "Картел Алфа" Богдан Хосу каза, че увеличението на процента от брутната заплата, който ще бъде внасян в задължителните частни пенсионни фондове (втория пенсионен стълб), ощетява държавната пенсионна система. Той коментира намеренията на правителството на Национално-либералната партия като подкопаване на държавната пенсионна система за сметка на подхранване на частния бизнес.

Вноските по втория пенсионен стълб в Румъния започват през 2008 г. и са в размер на два процента от брутната заплата. Предвиждането тогава е в срок от 10 години вноската да нарасне до 6 процента. През 2016 г. размерът на вноската бе 5,1 на сто. Правителството на Социалдемократическата партия одобри намаление на вноската във Втория пенсионен стълб от 5,1 процента на 3,75 на сто от началото на 2018 година. Тази мярка е все още в сила. Правителството на Национално-либералната партия планира да увеличи вноската на 6 на сто, а по-късно и на 8 процента.

Според последните официални данни, представени от Агенцията за финансов надзор, към края на септември миналата година 7,2 милиона души са били записани в седемте задължителни частни пенсионни фонда, които администрират активи за 59 млрд. леи (12,44 млрд. евро).

Вицепремиерът Ралука Туркан заяви тази седмица, че правителството не изключва възможността да въведе вариант за увеличаване на възрастта на пенсиониране на 70 години, но само по желание.