Екипът на Министерството на иновациите и растежа (МИР) работи над нови предложения за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Това обяви служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов по време на участието му в панела "Декарбонизация на индустриите, зелените вериги на доставки и кръговата икономика - предизвикателства и възможности", с модератор доц. Атанас Георгиев, декан на Стопански факултет на СУ "Свети Климент Охридски".

Панелът беше част от най-успешния форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа", организиран за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News. Тридневното събитие започна днес в столичния София Ивент Център и ще продължи до петък, 28 юни. По време на събитието над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

С промяната се предвижда една от предоставяните мерки за стимулиране на външните инвестиции в страната да е възможна пряката подкрепа на инвеститорите за закупуване или заплащане на учредените права на строеж и съответно собственост в рамките на индустриалните паркове, добави министър Карадимов, цитиран от БТА.

"Това би помогнало за политиката на МИР да определя позиционирането на инвестициите, което от своя страна ще помогне на министерството да постигне и регионален баланс на инвестициите. Така, наред с общата политика за декарбонизация, за зелен преход и усилията за кръгова икономика, да се постигне и регионален баланс на този тип инвестиции," защити предложението министърът.

Заявяваните инвестиции в Българската агенция за инвестиции са основно "зелени", каза още Росен Карадимов.

Той увери публиката, че чрез ключовата си дирекция "Европейски фондове и конкурентоспособност", заедно с двете си дъщерни дружества, на които МИР е принципал - Фонда на фондовете и Българската банка за развитие, министерството стои прилично на фона на сегашните конюнктури и е готово да приеме предстоящите предизвикателства в областите на цифровизация, зеления преход и кръговата икономика.

"Смисълът на дейността и на министерството, и на структурите към него е да подпомага процеса на кръговата икономика, да подпомогнат процеса на зеления преход, да подпомогнат процеса на декарбонизация на страната," обобщи ролята на МИР министър Росен Карадимов.

В участието си на форума служебният министър засегна и значението на учредения и действащ отскоро Единен патентен съд, в който участва и български съдия. Той определи появата на тази инициатива, част от която е и Единният европейски патент, като осъзната необходимост на ЕС от адекватен механизъм за защита на интелектуалната собственост от външната експанзия.

Дискусиите от първия ден от Green Transition Forum 4.0 са с фокус върху зеленото финансиране, земеделието, транспорта, климата, декарбонизацията и ESG.


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.