Последните статистически данни за турската икономика, публикувани на 11 март показаха, че в четвъртото тримесечие на 2018 година БВП се е съкратил в сравнение с третото тримесечие с 2.4%. През третото тримесечие пък съкращението на БВП спрямо второто е 1.6%.

Това е реална рецесия, коментират в немският вестник "Ди Велт" и припомнят, че техническа рецесия има при съкращаване на БВП две тримесечия подред с до 0.1%. Освен това, в Турция са налице и типични за икономическа криза факти - ръст на безработицата, намаляване на промишленото производство, фалити на компании, спад в доходите на населението.

А през 2017 година президентът Ердоган се похвали с икономически ръст от 7.4%. Но 2018 донесе спад на БВП, преминал в рецесия в края на годината.

Кризата има и още едно проявление - съкращаване на вноса. Сред най-големите съкращения са енергоносителите - страната чувствително съкрати вноса на руски природен газ. Така доставките на "Газпром" за Турция през Трансбалканския газопровод намаляха през февруари 2019 година четири пъти, а в отделни дни стигнаха и до нула.

Икономическите индикатори предвещават засилване на икономическите проблеми на Турция. Има ясни белези за прегряване на турската икономика, опити на президента Ердоган да диктува на Централната банка на страната каква лихвена политика да води и търговски проблеми, свързани със САЩ. Всичко това води до бягство на капитали от турската икономика, а без тях тя неминуемо ще изпадне в дълбока криза.