Рекордната рецесия през второто тримесечие заема водещо място в гръцкия печат, обобщава БТА.

Рязкото свиване на гръцката икономика с 15,2 процента през второто тримесечие на годината, което беше отчетено вчера от гръцката статистическа служба, е определено от гръцкия печат като вероятно най-тежката рецесия за подобен период за целия период след Втората световна война.

Икономическият всекидневник "Нафтемборики" пише, че показателят е най-лошият от 1995 г. насам, а вероятно и за целия следвоенен период. Въпреки това прогнозите на правителството за годишния ход на брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция няма да претърпят промени, защото спадът от подобен мащаб през второто тримесечие беше очакван след цялостното затваряне на гръцката икономика заради коронавируса и прогнозите бяха за рецесия от 15,7 - 16 процента. Затова и очакванията за общия годишен спад на БВП остават на нива от 8 процента.

Рецесията през второто тримесечие, коментира "Нафтемборики", се дължи на свиването на търсенето с 10,1 процента, на спада на брутните инвестиции в дългосрочни активи с 10,3 процента, на намаляването на износа с 32,1 процента, както и на вноса със 17,2 процента.

"Катимерини" също твърди, че тримесечната рецесия е най-дълбоката след 1944 г., и отдава показателите на рухването на туризма и на забавянето на останалите сектори на икономиката. Вестникът цитира премиера Кириакос Мицотакис, който прогнозира годишен спад на БВП от 7,9 процента.

Изданието пише още, че пандемията не само е намалила рязко броя на чуждестранните посетители в Гърция, но е донесла промени и в състава им. За първи път тази година най-многобройните туристи в Гърция са французите, които задминават германците и британците. През август пътническият трафик през атинското летище "Елефтериос Венизелос" е бил 60 процента по-малък в сравнение със същия месец миналата година.

Опозиционният печат е по-малко склонен да отдаде свиването на гръцката икономика само на обективни причини. Вестникът на опозиционната СИРИЗА "Авги" пише за "катастрофално тримесечие" и иронизира правителството, че "триумфира, защото го е прогнозирало". Според изданието икономиката рухва по-рязко и от най-лошите моменти на меморандумите с кредиторите по време на икономическата криза от 2009 - 2018 г.

Бившият финансов министър Евклидис Цакалотос заявява, че икономиката се срива, а правителството си затваря очите, докато лидерът на СИРИЗА и бивш премиер Алексис Ципрас настоява за прилагането на ориентиран към бъдещето пакет за подкрепа на икономиката и на обществото.