Руският президент Владимир Путин няма да присъства на форума идната седмица на лидерите от Групата на 20-те най-големи световни икономики (Г-20) в Бали, съобщи пред Ройтерс индонезийски правителствен представител.

Руският лидер ще бъде представляван от външния министър Сергей Лавров. Въпреки това се очаква Путин да се включи в една от срещите по видеоконферентна връзка, допълни правителственият представител.

Като домакин на Г-20 Индонезия устоя на натиска на западните страни и Киев заради войната в Украйна да оттегли поканата към Путин за участие в лидерския форум и да изгони Русия от Г-20. Джакарта заяви, че няма правомощията да направи подобно нещо, без за това да има консенсус сред страните от групата, пише БТА.

В интервю за "Файненшъл таймс" индонезийският президент Джоко Видодо заяви, че Русия е добре дошла на срещата, за която индонезийският държавен глава изрази опасения, че ще бъде засенчена от "доста тревожното" покачване на напрежението в международните отношения.

"Групата на 20-те не е замислена като политически форум. Тя е замислена като форум, посветен на икономиката и развитието", посочи той.

Индонезия покани и украинския президент Володимир Зеленски, но той обяви, че няма да участва, ако Путин е там. Очаква се украинският държавен глава да се включи във форума по видеоконферентна връзка.

В срещата на върха на Г-20 се очаква да участват още редица световни лидери, сред които президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин.