Финансовите ръководители на страните от Г-20 са решили да не издават съвместно комюнике след срещата си, планирана за 20 април, заради спора около участието на Русия във формата след инвазията в Украйна, предаде Киодо, позовавайки се на източници.

Финансовите министри и гуверньорите на централните банки на страните от групата вместо това обмислят вариант Индонезия, която тази година е ротационен председател на групата, да представи резултатите от дискусиите след срещата във Вашингтон, според източниците.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви по-рано в отговор на руската агресия, че според него Русия трябва да бъде отстранена от Г-20. Други членки на форума също изразиха притеснения около участието на Москва.

Очаква се, че Индонезия няма да изключи Русия от срещата и руски представители ще могат да се присъединят към дискусиите онлайн. Тогава обаче има вероятност от участие да се въздържат членки на Г-20, противопоставящи се на участието на Москва.

На фона на световното поскъпване на енергоносителите и храните, което се засили на фона на продължаващата война в Украйна, се очакваше комюнике, което да бъде издадено на среща, свързана с Международния валутен фонд, която ще се проведе след събирането на Г-20.

Г-20 включва Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Република Южна Африка, Южна Корея, Турция, САЩ и ЕС. Групата бе сформирана през 1999 г. за обсъждане на въпроси около постигането на международна финансова стабилност след азиатската валутна криза, започнала със срива на тайландския бат.

Няма ясен процес за изключване на държава от Г-20. Преди близо две десетилетия Г-7 беше разширена до нов формат Г-8, за да включи Русия по време на период на затопляне на отношенията, но Москва беше отстранена за неопределено време от този клуб след анексирането на Крим през 2014 г.