Руският президент Владимир Путин заяви днес, че в "обозримо бъдеще няма да има алтернатива на изкопаемите горива", предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Путин направи това изявление във видеообръщение към участниците в срещата на лидерите на страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка), която се провежда в южноафриканския мегаполис Йоханесбург.

Ето какви са плановете на БРИКС (и на Путин) >>

Руският президент заяви, че Москва е решена да задълбочи своите връзки с африканските страни. Той посочи, че Русия "ще остане техен надежден партньор при доставките на храни и горива" (на зърно дори безплатно). Путин отбеляза, че неговата страна участва в над 30 енергийни проекта в Африка.

Руският президент не присъства лично на форума в Йоханесбург, тъй като срещу него има международна заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд, а домакинът РЮА признава решенията на МНС.

Страните от БРИКС представляват около 40 на сто от населението на планетата.

Русия е сред водещите производители на суров петрол и на природен газ в света. Руските приходи от износа на тези изкопаеми горива намаляват през последните месеци на фона на западните санкции, наложени на управляващите в Москва заради военната инвазия на Русия в Украйна.

Друго съществено послание от речта на Путин бе, че дедоларизацията на световната икономика е "необратим процес". По думите на руския президент до това се стига, тъй като държавните и частните дългове растат, а нестабилността на финансовите, енергийните и другите пазари се засилва.