Разлика в заплащането за жените в Германия, Австрия и Швейцария има не само в основната заплата, но и при изплащането на бонуси. Това показват анализи на института "Ифо" (Ifo) и компанията за управленско консултиране "Мърсър" (Mercer) за над 270 компании в трите страни, предаде БТА. В Германия жените получават средно 6,1 процента по-малко при изплащане на бонуси. В Австрия разликата между мъжете и жените е 7,2 процента. Компании в Швейцария плащат на жените средно 5,2 процента по-малко бонуси.

"Разликата при плащането на бонуси между половете е значително по-голяма отколкото при основната заплата.

Тези големи несъответствия правят разликата в общото възнаграждение дори по-голяма", каза изследователят от "Ифо" Микаела Пафенхолц.

В Германия разликата в заплащането между мъжете и жените в основната заплата е 2,7 процента. Плащането на бонуси вдигат тази разлика на 3 процента в цялата заплата. В Австрия разликата между половете в основната заплата е 2,3 процента като бонусите я увеличават до 2,9 процента. В Швейцария разликата е 1,2 процента за основната заплата, с бонусите тя нараства до 1,6 процента за цялата заплата.

Изводите си "Мърсър" базира на сравнение в структурите на заплатите на жените и мъжете в повече от 270 компании в Германия, Австрия и Швейцария. Посочените цифри са коригирани разлики в заплатите, които отчитат наблюдавани фактори като продължителност на заетостта. По-големите компании са свръхпредставени в пазарните данни, събрани от "Мърсър", така че проучванията не са представителни за всички компании в региона на Германия, Австрия и Швейцария.