Няколко десетки парижки туристически гидове с предпазни маски на лицето и портрети на Мона Лиза в ръце протестираха днес пред музея Лувър. Те настояваха за по-голяма подкрепа от правителството, което да им помогне да преодолеят кризата с новия коронавирус и липсата на туристи, предаде Ройтерс.

Гидовете се бяха събрали пред стъклената пирамида на Лувъра, който днес за първи път през последните три месеца отвори врати за посетители.

Снимка: АР/БТА

През май Франция обяви мерки на стойност 18 милиарда евро (19 милиарда долара) в подкрепа на туристическия сектор, за да се справи с щетите от пандемията.

Една от протестиращите, Марго Шмиц, обаче каза, че тези помощи не са стигнали до туристическите гидове, защото повечето са работили на краткосрочни договори и веднага са били изправени пред финансови затруднения.

Правителството си прави оглушки, каза Шмиц пред Ройтерс и допълни: "Нашият глас не се чува".

Може да изминат месеци преди чужденците да започнат да се завръщат в Париж толкова масово, колкото преди кризата.

Лувърът днес отвори врати за посетители след три месеца прекъсване, но напливът от туристи се очаква по-късно със завръщането на чужденците, предаде АФП.

От музея обявиха, че очакват днес 7000 посетители, но след първоначалният слаб отклик, маниджърите прогнозираха, че броят им ще бъде едва една пета от равнищата преди пандемията.

Вижте снимки >>

Музеят загуби повече от 40 милиона евро приходи по време на мерките за изолация заради новия коронавирус. 75 процента от посетителите му преди бяха чужденци. Сега обаче само европейци могат да се завърнат, но ще бъдат пропускани "като през капкомер".

Подобно затваряне на музея не е имало от Втората световна война.

Ръководството очаква три трудни години, след като през 2020 г. продадените билети ще са много по-малко от рекорда от 10 милиона през 2018 г. Обикновено музеят приема около тридесет до четиридесет посетители дневно.

Снимка: АР/БТА

Първите посетители влязоха в 10 ч. Санитарните мерки отдавна са обмислени.

Достъпът ще е само през пирамидата - с три опашки. Едната е за резервиралите билети с дата и час по интернет, другата - за направилите си резервация за по-късен час, а третата за разчитащи на късмета да има свободни места. Всички трябва да са с маски. Гардеробът ще остане затворен.

Снимка: АР/БТА

Първите 7400 билета, пуснати за продажба онлайн в понеделник, бяха изкупени още в първите часове на деня, съобщи ДПА.

"Джокондата", Нике от Самотарке, "Свободата води народа", "Салът на Медуза", Венера Милоска, бижутата на короната и други съкровища - най-посещаваните зали ще бъдат отворени, както и така харесваните от французите експозиции за Древен Египет, Древна Гърция и Рим.

Снимка: АР/БТА

Около 30 процента от колекциите като френска ренесансова скулптура или изкуството на Азия, Океания и Америките, ще останат закрити.

При по-малкото посетители разходката им залите ще е много по-приятна.

Сини стрелки ще показват маршрута, без възможност за връщане. Пред "Мона Лиза" са поставени точки, за да може посетителите да я съзерцават, спазвайки физическа дистанция.

Груповите посещения с външни екскурзоводи може да са до 25 човека, като гидовете трябва да са с каски и микрофони