Очаква се на енергийния пазар да се наблюдава нарастване на новите инвестиции в промишлените инсталации на батерии, като от 2018 г. се предлагат общо 8,9 GW нови големи проекти, включително 6,6 GW нов капацитет за съхранение на батерии, обявени само тази година.

Големите батерии се превърнаха в по-ефективния доставчик на електроенергия при пиковото натоварване на пазара на електроенергия, изпреварвайки газовите централи по отношение на разходите и ефективността. Това е записано в нов анализ, публикуван от австралийското сдружение на енергийни компании Clean Energy Council, цитиран от Renew Economy.

Пиковите генератори играят важна роля в електроенергийната система, осигурявайки допълнителна енергия в кратки срокове, когато търсенето се повиши до много високи нива, като много горещите летни дни или в студено време. Традиционно тези услуги се предоставят от газовите централи с отворен цикъл, които имат способността да започнат да произвеждат електричество за по-малко от 15 минути.

Тези генератори, обаче, обикновено са скъпи за експлоатация, стоящи в готовност през по-голямата част от годината и осигуряващи по-голямата част от приходите си през кратките периоди, когато цените на едро на електроенергия са изключително високи. Друг вариант за покриване на пиковата мощност са ВЕЦ-овете.

3е-news.net

Главният изпълнителен директор на Clean Energy Council Кейн Торнтън обяснява, че новият анализ показва как технологиите за съхранение на батерии вече са конкурентни като доставчици на върхова мощност, тъй като те могат да добавят енергия в мрежата практически мигновено, а с падащите цени на технологиите се виждат, че батериите стават по-евтината възможност.

"Промишлените батерии сега несъмнено са най-добрият вариант за посрещане на периоди на голямо търсене на електроенергия", каза Торнтън. "Батериите могат да осигурят първокласна пикова услуга в периоди на голямо търсене, традиционно задоволявани от газовите централи. Батериите могат да се включат мигновено към мрежата, имат почти нулево време за стартиране и осигуряват по-добра честотна характеристика", обяснява експертът.

Анализът, направен от Clean Energy Council, сравнява разходите за нов 250MW генератор на газ с тези на голям проект за сторидж (съхранение) система на батерии от 250MW и установява, че батерията може да достави пикови услуги с 30% по-евтино, спрямо текущите цени на технологиите. Торнтън каза, че технологиите на батериите, които имат способността бързо да увеличават и намаляват производителността си според нуждите на мрежата, означават, че са идеални за осигуряване на захранване през периоди на пиково търсене.

"Търсенето на електроенергия трябва да отговаря на предлагането по всяко време, така и в много горещи дни, когато търсенето скочи, бързо се нуждаем от повече предлагане, за да отговорим на търсенето", каза Торнтън. "Понякога това е само за няколко секунди; друг път е за няколко часа. В това отношение възможностите на мащабните батерии са ненадминати. През последните три години батериите бяха от съществено значение за поддържането на мрежата стабилна и за поддържане на потока на енергия към потребителите на енергия."

Очаква се на енергийния пазар да се наблюдава нарастване на новите инвестиции в промишлените инсталации на батерии, като от 2018 г. се предлагат общо 8,9 GW нови големи проекти, включително 6,6 GW нов капацитет за съхранение на батерии, обявени само тази година.