Пандемията от коронавирус остави десетки милиони американци без работа, сложи край на най-дългия период на икономическо възстановяване в историята на САЩ и подкопа ключов аргумент в кампанията за преизбиране на президента Доналд Тръмп, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Сега президентът републиканец и съперникът му демократ в изборите на 3 ноември Джо Байдън трябва да убедят американците кой от двамата може да върне икономиката в релси.

Очаква се като част от по-широк икономически план Байдън още тази седмица да предложи нови мерки за увеличаване на работните места в грижите за деца и възрастни хора, както и в образованието.

Ройтерс обобщава основните икономически възгледи на Тръмп и Байдън.

Възстановяване на икономиката

След избухването на епидемията от Ковид-19 Тръмп подписа законодателство за вливане в икономиката на трилиони долари като еднократна помощ за бизнеси, граждани и местни власти.

Президентът освен това притисна отделните щати да отворят икономиките си възможно най-бързо въпреки увеличаването на новите случаи на заразяване с коронавируса.

Байдън предупреди да не се отваря икономиката преди първо да се разшири тестването. Бившият вицепрезидент, който извършваше надзор над разходите за стимулиране на американската икономика след финансовата криза от 2008 година, заяви, че домакинствата, както и местните власти, имат нужда от повече помощ, за да преминат периода на трудности.

Тръмп заяви, че следващите стимулиращи мерки трябва да включват намаляване на данъка върху доходите, а Байдън иска Вашингтон да предложи на щатите повече подкрепа при изплащането на помощите при безработица.

Данъци и заплати

Според президента, бивш предприемач в недвижимите имоти, данъчните намаления от 2017 година, са стимулирали икономическия растеж. Според него намаляването на данъците върху доходите ще увеличат заплатите на много работещи американци.

Байдън критикува данъчната реформа от 2017 година, тъй като според него тя твърде силно облагодетелства богатите и корпорациите. Той се зарече да заличи някои от тези намаления и да върне ставката за хората с най-високи доходи от 37 процента отново на ниво 39,6 процента, като същевременно увеличи данъците върху инвестиционните печалби. Той подкрепя и вдигането на минималното възнаграждение в национален мащаб от 7,25 долара до 15 долара, както и разширяването на някои данъчни отстъпки за хората с по-ниски доходи.

"Трябва да изградим много по-широка, много по-равнопоставена средна класа и икономика, в която всеки получава равни шансове", каза Байдън през април.

Кампанията на Тръмп атакува политиката на повишаване на данъци в момент, когато икономиката се бори да се възстанови.

Търговия

Връщайки се към основния въпрос от предизборната си кампания през 2016 година, Тръмп заявява пред избирателите си, че иска да засили местното производство. Той увеличава словесните атаки срещу Пекин, а същевременно администрацията му ускорява инициативата за изтегляне на веригите за доставки от Китай.

Тръмп твърди също, че затрудненията на САЩ да си набавят медицински стоки от международния пазар по време на пандемията са още една причина да се насърчават американските компании да избягват изнасяне на производства в чужбина.

Байдън предложи по-рано този месец собствен план за "произведено в Америка". Той обеща да отдели 700 млрд. долара за стоки, произведени в САЩ, и за промишлени изследвания. По думите му това ще създаде поне 5 милиона работни места в периода на пандемията, която опустоши трудовия пазар.

Като сенатор Байдън е гласувал за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), което помогна на мексиканските заводи да получат достъп до американския пазар.

Байдън критикува митническата война, която Тръмп води срещу Китай, като лоша за американските потребители и фермери. През 2018 г. все пак той призова за "ответни мерки" спрямо страни като Китай, които по думите му субсидират определени сектори и допускат кражба на интелектуална собственост.

Зелени инвестиции

Байдън заяви, че ще похарчи 2 трлн. щ. д. за четири години за подобряване на инфраструктурата, създаване на обществен транспорт с нулеви емисии, изграждане на екологично устойчиви жилища и създаване на работни места в зелената енергетика.

Тръмп също призовава за повече разходи за строеж на пътища, мостове и летища, но показва слабо желание за зелени инвестиции.