Производителите на електролизери през това десетилетие ще фалират, поради свръхпредлагане. Това коментира пред изданието Hydrogen Insight старши анализаторът и продуктов мениджър по CCS и водородни услуги, в Rystad Energy Lein Mann Bergsmark.

Според анализаторът от норвежката компания опасенията, че през следващите години няма да има достатъчно водородни електролизери, така че търсенето да бъде задоволено са неверни. Напротив, всъщност ще има излишък, което ще доведе до фалит на някои производители. Най-малко 60% от производствения капацитет може да не е необходими, тъй като няма да има достатъчно проекти през настоящото десетилетие.

Rystad сравнява обявените планове за разширяване на електролизерите с обявените глобални проекти за зелен водород и съответните им времеви рамки и заключава, че търсенето на оборудване ще варира между 30-40% от съществуващия производствен капацитет между 2024 г. и 2030 г.

"Имаше опасения, че в бъдеще може да има затруднения при доставките на зелен водород, но нашето мнение е, че пазарът вероятно ще бъде пренаситен през това десетилетие, като поне 60% от наличния производствен капацитет няма да е необходим за очакваните проекти", цитира изданието думите на Lein Mann Bergsmark от неин коментар.

Производителите на електролизери изграждат големи заводи с ясни цели: да отговорят на нарастващото търсене и да постигнат намаляване на разходите чрез икономии от мащаба и автоматизация. Не всички от тези предприятия обаче ще могат да получават поръчки. "Ще има печеливши, ще има губещи и ще има компании, които фалират. Това свръхпредлагане ще накара пазара да потръпне", казва Lein Mann Bergsmark.

Проблемът се изостря от факта, че недостатъчното разширяване (малък производствен капацитет) може да не даде възможност за получаването на поръчки. На пазара все по-често виждаме мегапроекти, а не за няколко гигавата. От друга страна, прекомерното разширяване е свързано с висок риск от недостатъчното използване на производствения капацитет. Освен това индустрията в Европа днес преминава през трудни времена ...

"Не се опитвам да изплаша инвеститорите, но те трябва да обсъдят много внимателно инвестиционните решения и опциите на производителите, защото не всички доставчици ще могат да поддържат заетостта на производството", обяснява експертът от Rystad Energy.

Например, британският производител на електролизери ITM Power наскоро намали големите си планове за разширяване въпреки увеличението на капитала от 250 милиона лири. Компанията е на загуба. Плановете за изграждане на нова гигафабрика в Обединеното кралство с мощност 1,5 GW в момента са стопирани. Вместо това ITM планира да добави част от този капацитет към съществуваща фабрика в Шефилд, Северна Англия. В средносрочен план ITM иска да построи още 3,5 GW, но извън Обединеното кралство.

Прогнозата е, че през втората половина на това десетилетие близо 80% от пазарния капацитет ще бъде доминиран от големи проекти, а възможностите за по-малките заводи, произвеждащи под 1 GW електролизери годишно са доста по-малко.

Това означава, че рисковете са високи и в двата случая - онези производители, които не се разширяват достатъчно бързо, рискуват да се сблъскат с по-малък пазар, докато тези, които увеличават мащаба, рискуват да се разширят прекалено много и да не могат да продадат достатъчно от продукта си

В дългосрочен план обемът на водородните проекти може да надхвърли доставката на електролизатори, но в момента ситуацията е двусмислена.

По-рано през август анализаторите от Rethink Energy изчислиха, че производственият капацитет за електролизери ще нарасне до 100 гигавата (GW) годишно до 2030 г. Подобна прогноза дават и други компании.

3e-news.net