Историята на човечеството винаги е била свързана със земята и нейните дарове. А когато говорим за недрата на планетата ни, то там има все още не добре проучени съкровища, които можем разумно да използваме. Използването им обаче трябва да е съобразено и с опазването на околната среда. Всичко това, съчетано на едно място, се среща в малко миннодобивни компании. Добър пример в нашия регион е международният производител "Дънди Прешъс Металс". Компанията от години работи на две локации в страната, а философията, която изповядва, е да се работи с мисъл за следващите поколения и какво ще остане за хората в района, след като залежите се изчерпят.

"Хората не трябват на природата, но природата трябва на хората. Това е абсолютен факт - човешката цивилизация се гради на едно единствено нещо - експлоатация на природни ресурси и тяхната трансформация в полезни за хората неща". С тези думи започна проф. д-р инж. Илия Гърков, изпълнителен директор на "Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД и "Дънди Прешъс Металс Крумовград" ЕАД участието си в по време на международната конференция "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България", организирана от Dir.bg и 3eNews. Той обясни, че на практика цялата човешка история е свързана, най-общо казано, с минно-добивната индустрия. "Дори епохите на развитие на човечеството са кръстени така - каменна, медна, бронзова, желязна и индустриална. Именно последната е известна и с името епохата на изкопаемите горива. Просто идва време да се променим и да навлезем в следващата епоха", заяви проф. Гърков.

Минно-добивната индустрия е именно този отрасъл, който предоставя ресурсите за хората. На практика на нас ще ни трябват много ресурси, за да направим този преход, обясни експертът по повод на започналата в Европа зелена трансформация на обществото ни.

По отношение на екологичното, социално и корпоративно управление (ESG) трябва да е ясно, че Европейската зелена сделка е само част от този процес. Ние в "Дънди Прешъс Металс", като публична компания, сме длъжни да прилагаме тези изисквания от доста години насам. Ние сме постигнали определени успехи и е признато, че сме сред 30-те най-надеждни компании в света. Именно, защото сме листвани на една от най-прозрачните фондови борси в света, ние сме сред компаниите с най-високо доверие за тези процеси, обясни проф. Гърков.

Той припомни, че "Дънди Прешъс Металс" притежава две основни предприятия в България. Едното е рудник "Ада тепе" в Родопите, а другото е предприятието край Челопеч. Рудник "Ада тепе" е така изграден, че на практика от него не се изпускат никакви замърсени води. В случай че се налага, се изпускат води единствено с качеството на питейна вода, обясни професор Гърков. "Аз мога да докажа това и който желае може да дойде с мен до рудника и да пием от изпускателната тръба", категоричен бе той. По думите му подобно изпускане на вода би могло да има в дни, след като е имало обилни валежи в Родопите.

"При другото ни предприятие в Челопеч ние от май 2019 г. не сме изпуснали 1 грам вода в природата. "Водата е скъпа и това е ресурс", сподели професорът. А именно частния бизнес има знанията и опита, които са натрупани за опазване на този ресурс. От компанията са готови да споделят опита си с всеки, който има желание да обсъжда темата.

В предприятието край Челопеч ползването на чиста вода е сериозно намалено -"повече от три пъти досега сме ограничили водата при преработката на един килограм руда. "Говорим за около 220 грама вода за преработката на един килограм руда. Това на практика е по-малко вода, отколкото ние използваме, за да си мием ръцете", даде пример проф. Гърков.

По думите му случващото се в големите въглищни райони вече е факт в минно-добивната индустрия. Тъй като металните полезни изкопаеми се намират в много по-малки находища, в рамките на 10-12-15 или 20 години ние сме свикнали да се движим в този цикъл - "започваш, работиш, подготвяш обществото за времето, когато вече няма да си там", обясни експертът.

Това прави компанията сега в Крумовград, където има създаден специален Фонд за подкрепа на малкия и среден бизнес. "Основният смисъл на този фонд е какво да направим ние и как да го направим, така че след нас, след нашата дейност това да не бъде един вид "мъртъв регион". Заради това условията ни са две - инвестираме само и единствено в местни компании и то такива, които нямат нищо общо с минния бизнес. Така че когато нас ни няма там, то тези хора, фирми и предприятия там да могат да съществуват и да живеят, категоричен бе професорът. Този фонд вече се развива и в района на Средногорието.

Конкретно при мината край Крумовград обаче фирмата "Дънди Прешъс Металс" е единствената по рода си и това си личи. Именно заради предложените нови работни места 25% от местните хора, работещи в Западна Европа, са се завърнали и се трудят в региона. И това се случва именно в добивното предприятие. "Тук говоря за доказани, статистически данни", сподели проф. Гърков.

Той бе категоричен, че скоростта на прехода при предприятията зависи от разрешителните и лицензионни режими. Не знам точно колко хора са се опитвали да направят нещо ново, да вкарат нещо ново, и да видят с каква огромна стена от неразбиране ще се срещнат, сподели още от опита си мениджърът на "Дънди Прешъс Металс".

Трудностите не са никак малко пред тежката индустрия дори и днес, на прага на зеления преход и новата индустриална епоха. Но техният опит е много ценен и може да бъде използван и във въглищните региони. А именно те ще трябва най-бързо да се адаптират към новите зелени условия, които Европа подготвя.


Материалът е подготвен за "Дънди Прешъс Металс".