Няма да се провеждат търгове за студен резерв. Държавата ще възложи енергийния резерв на държавната ТЕЦ "Марица изток 2". Това заявява проф. Атанас Тасев. 

"Студеният резерв е нормативно определен от управлението на европейски енергийни системи. Ние сме част от тази енергийна система. Всяка една от държавите, за да гарантира своята стабилност, трябва да поддържа студен резерв. Размерът на студения резерв се формулира по следния начин: или 20% от максималния зимен товар, или равен на максималната мощност, която съществува системата", каза проф. Атанас Тасев. Той посочи, че при нас е 1000 мегавата ядреният реактор в АЕЦ "Козлодуй". 20% от максималния зимен товар.

"При нас максималния зимен товар е е 8000 мегавата, значи 1600 - тоест 1000-1600 мегавата ние сме длъжни да поддържаме. Ние поддържаме 600, което е под норматива, коментира проф. Тасев. 

Странно ми е, че този въпрос сега не се коментира. Преди няколко правителства беше взето решение да е на 500 мегавата. Такава промяна е опасна, студеният резерв задължително трябва да присъства. Ако ние дебалансираме системата си - могат да ни извадят от паралел", коментира експертът.

Проф. Тасев допълни, че ТЕЦ 2 е в добро техническо състояние и винаги е под контрол.

"Оказа, че централите, които бяха в структурата на студения резерв, 2017 година успяха да рестартират и бяха наказани. Ние трябва да запазим тази централа, защото разходите за въглероден диоксид възлизаха на 360 млн. лв, а тази година ще бъдат малко повече. Чрез държавния резерв държавата дава възможност по-малко да има дефицити в работата на централата. Тя ни е нужна, като базова мощност. Странно е, че става без търг и конкурс", каза още професорът .