Китай трябва да направи повече за облекчаване на дълговото бреме на африканските страни, които са изправени пред икономическа катастрофа заради пандемията от коронавирус. Това заяви днес финансовият министър на Гана Кон Офори-Ата, цитиран от Ройтерс и БТА.

Африка отчита засега малка част от случаите на COVID-19 в света, но вече се сблъсква с тежки икономически последици. Очаква се свиване на икономиките на континента, а в риск са близо 20 милиона работни места.

Африканският дълг към Китай е около 145 млрд. долара, а тази година са дължими плащания за над 8 млрд. долара, посочи Офори-Ата в разговор с Масуд Ахмед, президент на вашингтонския Център за световно развитие.

Това е въпрос, на който трябва да се отдели внимание, допълни ганайският министър.

Офори-Ата председателства Комисията за развитие - форум на министерско равнище, който консултира Световната банка и Международния валутен фонд по въпроси на развитието.

Доколко е застрашена Африка

Пандемията от новия коронавирус би могла да има катастрофални последици в Африка. Сред тях са загубата на 20 милиона работни места и нарастването на дълговете на страните от континента. Това прогнозира проучване на Африканския съюз, за което вчера съобщи АФП.

Близо 20 милиона работни места в официалния и сивия сектор са застрашени на континента, ако здравната криза продължи, предупреждават авторите на изследването, което бе публикувано днес. Според тях страните, чиито икономики разчитат силно на туризма или на производството на петрол, са най-силно застрашените.

Докладът от 35 страници прогнозира два сценария. Първият е определен като реалистичен и според него пандемията ще продължи до юли. Ако това предположение се сбъдне, Африка няма да бъде прекалено силно засегната. Песимистичният сценарий предвижда кризата да продължи до август и при него континента ще бъде по-силно засегнат.

И според двата сценария икономическият растеж на Африка ще бъде отрицателен - съответно -0,8 на сто и -1,1 на сто. Преди пандемията да засегне континента Африканската банка за развитие прогнозираше растеж от +3,4 на сто за 2020 година.

По данни на Африканския съюз към 6 април броят на заразените с коронавируса на континента е 9198 души, с 414 починали и 813 оздравели.