През 2020 г. 23,39 милиарда евро за финансиране на климата бяха ангажирани от Европейския съюз и неговите 27 държави-членки за подкрепа на развиващите се страни за намаляване на емисиите на парникови газове и адаптиране към въздействията на изменението на климата. Данните бяха изнесени от Съвета на Европа в рамките на подготовката за Конференцията на страните по изменението на климата на ООН (COP26), която започна в шотландския град Глазгоу.

Цифрата се основава на нови, по-подробни правила на ЕС за отчитане на финансирането на климата. През 2020 г. близо 50% от финансирането за развиващите се страни беше предназначено или за адаптиране към климата, или за междусекторни действия. Тук се включват както смекчаване на изменението на климата, така и инициативи за адаптиране. Също така близо половината от общото финансиране беше ангажирано под формата на безвъзмездни средства, според данни, събрани от Европейската комисия. ЕС и неговите държави-членки са решени да продължат да увеличават международното си финансиране за климата към колективната цел на развитите страни за мобилизиране на 100 милиарда долара годишно. Това ще бъде приложимо до 2025 г., съобщиха още от Брюксел.

Наскоро те поеха конкретни ангажименти за увеличаване на приноса си през следващите години като част от "плана за изпълнение" за финансиране на климата, който страните донори публикуваха на 25 октомври 2021 г. Международното публично финансиране за климата играе важна роля в подпомагането на развиващите се страни да изпълнят Парижкото споразумение за изменението на климата от 2015 г.

Директор в ООН призовава за радикални промени в инфраструктурата

Докато 26-ата конференция на ООН по изменението на климата се събира, за да обсъди извънредната ситуация в областта на климата, UNOPS - инфраструктурните специалисти на ООН - призовава за радикални промени в начина, по който инфраструктурата се планира, доставя и управлява.

"Инфраструктурата е от ключово значение за усилията за справяне с извънредната климатична ситуация. Тъй като 26-ата конференция на ООН по изменението на климата събира света, за да обсъди този определящ въпрос на нашето време, UNOPS призовава за радикални промени в начина, по които да подходим към инфраструктурата, ако искаме да спрем най-лошите последици от изменението на климата.

Инфраструктурните решения, взети днес, ще определят качеството на нашето общо бъдеще. За да осигурим мир и просперитет за хората и планетата, от решаващо значение е да направим правилния инфраструктурен избор сега", каза Грете Фаремо, заместник-генерален секретар на ООН и изпълнителен директор на UNOPS.

Призивът следва неотдавнашен доклад, публикуван от UNOPS, заедно с Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и Оксфордския университет, който показва, че инфраструктурата е отговорна за 79 процента от всички емисии на парникови газове и 88 процента от всички разходи за адаптация.

Официалната част на COP26 започва

Днес се очаква да започне официалната част от COP 26 в шотландския град Глазгоу. В една от ключовите речи днес при откриването на дебатите принц Чарлз се очаква да заяви, че "световните лидери трябва да предприемат всеобхватна кампания във военен стил, за да мобилизират бизнеса на тяхна страна, ако човечеството иска да се справи с климатичната криза".

Днешният на практика първи работен ден ще бъде посветен основно на вече наблязаната амбициозна цел от предхождащата среща на Г-20 в Рим глобалното затопляне да не надвишава 1,5 градуса по Целзий. Уелският принц ще призове световните лидери да се ангажират много по-активно с бизнес общностите, за да бъдат разблокирани трилиони долари за намиране на решения. В глобалния частен сектор принц Чарлз вижда разковничето за успеха и той не за първи път използва военна терминология в опит да призове за решителни действия.

Днес принцът на Уелс ще бъде придружен от херцогинята на Корнуол и херцогът и херцогинята на Кеймбридж при посрещането и приветстването на световните лидери на форума. Конференцията бе открита процедурно вчера от нейния председател Алок Шарма, но днес е официалната церемония по откриването с домакин премиерът Борис Джонсън и се очаква принц Чарлз да държи ключова реч.

България ще бъде представена от служебния премиер Стефан Янев. Според програмата Стефан Янев ще направи изявление през втория ден, в което се очаква да открои усилията, които България полага за осъществяване на плавен, справедлив и съвместим с икономиката на страната зелен преход в условията на световна здравна и икономическа криза.

3е-news.net