Ако цените на едро тръгнат нагоре, България е готова да разреши отново вноса от Украйна. Това коментира министърът на икономиката Никола Стоянов в NOVA.

"Разчитаме българските земеделски стопани и производители да разберат, че го правим за тях, и разчитаме на тяхната лоялност да не използват момента за спекула", допълни той.

Стоянов обясни, че миналото лято България е направила "огромна грешка", като е спряла износа на зърно и така сме загубили традиционни пазари.

Борбата на държавата с инфлацията

Стоянов беше категоричен, че служебното правителство продължава битката си за овладяване и намаляване на цените. "Очакваме спад", добави министърът. Той отчете, че при отделни видове храни вече има понижение на цените - за пример посочи млечните.

Министърът обяви, че диалогът с хранителните вериги продължава. На среща, за да бъдат обсъдени мерките на правителството и проблемите в сектора, ще бъдат поканени всички търговци с оборот над 30 млн. лева.

Той коментира още, че за повишаването на цените до есента е имало обективни фактори. Някой по веригата обаче се е опитал да спечели много повече и така се е стигнало до драстични случаи. "Транспортът пада седми месец подред, инфлацията - генерално", отчете Стоянов.

Бюджетът на държавата

Министърът на икономиката обясни, че служебното правителство ще внесе в парламента бюджет с 3% дефицит, гарантиращ 12% увеличение на пенсиите, 10% ръст на заплатите в администрации и повишаване на учителските заплати.

"Ще го внесем до края на април, началото на май - най-късно. Наблюдаваме ситуацията в парламента. Надяваме се да има мнозинство, което да подкрепи бюджетът да е разумен. Рискът е да започнат да се увеличават социалните разходи безконтролно", подчерта Стоянов.