България е вход към Европа благодарение на географското си положение и границата с Турция, а заедно с доброто образование, което осигурява подготовката на таланти и експерти, предлага множество възможности за инвестиции. Това послание отправи премиерът акад. Николай Денков по време на среща с представители на 15 от най-големите американски компании. В нея взеха участие и посланикът на Съединените американски щати (САЩ) в България Кенет Мертен и председателят на Американо-Централноевропейската бизнес асоциация Ерик Стюарт, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

"Регионът ще се развива и искаме България да бъде централна част от този процес. Убеден съм, че можем да я превърнем в негов бранд. Страната ни е силна в множество сфери, сред които са на електрониката, информационните технологии, роботиката, медицина, автомобилната индустрия, отбранителната индустрия. Искаме да развием модерна европейска високотехнологичната индустрия. Имаме всички условия да направим нещо по-голямо. Затова търсим по-големи инвеститори като вас", обърна се към участниците в срещата министър-председателят.

Акад. Денков отбеляза икономическия растеж на България въпреки пандемията и войната в Украйна. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни бележи ръст от 3,9% през 2022 г.

В рамките на срещата беше изтъкнато същественото значение на политическата стабилност в страната за привличане на инвестиции и развитие на бизнес средата. Постигането на част от приоритетите на кабинета - приемането на страната ни в Шенгенското пространство, присъединяването ѝ към еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, ще бъде база, върху която България ще развие своите възможности, увери делегацията министър-председателят.

Представителите на всяка една от компаниите разказаха за своята дейност и роля на пазара. Те са част от различни сектори - здравеопазване, отбрана, информационни и комуникационни технологии, банково дело и възобновяема енергия.

"Впечатляващ спектър от компании. За някои от тях вече има идеи за бъдещо партньорство", заяви акад. Денков.

По-рано с представителите на американския бизнес разговаря и финансовият министър Асен Василев.