Пред група представители на американски компании финансовият министър Асен Василев очерта главните приоритети на правителството и представи предимствата на средата за бизнес в България. Като подчерта, че чуждестранните инвеститори вече не бива да разчитат на евтина работна ръка у нас.

Последните два дни минаха при засилен интерес на американски компании към България. Срещи с президента Румен Радев и с министър Василев. В САЩ пък вицепремиерът Мария Габриел запозна с възможностите за бизнес в страната ни IT компании от щата Юта. 

"Българското правителство си е поставило като основни цели приемането на страната ни в Шенгенското пространство и влизането в еврозоната и Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), каза Василев пред делегацията на американския бизнес, която включваше сектори като отбраната, здравеопазване, киберсигурност, енергетика, строителство и телекомуникации. В срещата участва и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

Влизането ни в Шенген автоматично би довело до икономически ръст от 3%, тъй като ще премахне съществуващите в момента пречки пред развитието на търговията заради логистични затруднения на границата, посочи министърът. Той съобщи, че страната ни ще участва в изграждането на инфраструктурния коридор Север - Юг, който ще свързва Средиземноморието със Северна Европа, Молдова и Украйна от Гърция през България и Румъния. Според Асен Василев този проект е ключов за свързаността в Югоизточна Европа и в него ще бъдат инвестирани над 6 млрд. евро, цитира думите му пресцентъра на министерството.

Пълноправното ни членство в еврозоната и ОИСР ще допринесe за икономическото развитие и благосъстояние на страната ни, категоричен е Асен Василев и увери, че българските институции правят всичко възможно това да се случи. Той обясни, че очаква тези процеси да доведат до икономически ръст и видимост на държавата ни, както и до пълно включване на България в европейската институционална рамка. Според прогнозите му резултатите от това биха могли да бъдат съизмерими с ръста на БВП от 6-8% на година и увеличението на преките чуждестранни инвестиции, което се случи в периода 2004-2007 г. след приемането ни в НАТО и ЕС.

Финансовият министър запозна американския бизнес с конкурентните предимства на страната ни като инвестиционна дестинация и изрази надеждата си съвсем скоро техни представителства да отворят офиси у нас. Той подчерта, че страната ни поддържа нисък държавен дълг от 22% от БВП - вторият най-нисък в ЕС и дефицит в рамките на 3%. По думите му 10-процентният плосък данък и стабилната данъчна перспектива правят страната ни конкурентна за инвестиции. Освен това разполагаме със собствена енергийна инфраструктура, която осигурява ниски стойности на енергоносителите. България се нарежда на водещите места в ЕС по ръст на износа и на индустриалното производство. Развитието на редица индустриални сектори е значимо предимство за развиването на бизнес тук, увери финансовият министър. Той посочи също, че заплатите в страната ни отбелязват бърз ръст и предупреди, че България е привлекателно и предвидимо място за инвестиции, което предлага много предимства, но евтината работа ръка не е сред тях.

Асен Василев сподели надеждата си тази среща да бъде начало на истинско партньорство и следващо ниво на българо-американските отношения.

Представителите на американския бизнес вчера имаха среща с президента Румен Радев, който заяви, че България предлага редица инвестиционни предимства - и като географско положение, и като условия за правене на бизнес, и като човешки потенциал и перспективи на фона на динамичните регионални и глобални, политически и икономически процеси.

Посланик Кенет Мертен каза, че тесните икономически връзки и отношения могат да доведат до просперитет и за България, и за САЩ. "Колегите са тук, защото се интересуват от България", отбеляза посланикът, като обърна внимание на младите хора и техния талант. България играе ключова роля във вземането на решения в ЕС, добави посланикът.

Компаниите от толкова дълго време ме молят да се организира посещение в България. Очаквахме този момент от дълго време. Изключително силен човешки потенциал, заяви водачът на делегацията и председател на Американо-Централноевропейската бизнес асоциация Ерик Стюарт.

В САЩ вицепремиерът Мария Габриел се срещна с бизнес делегация от щата Юта, който е сред водещите щати за заетост в сферата на IT. Пред представителите на американските компании от бранша вицепремиерът подчерта, че българският пазар е атрактивна дестинация за инвестиции, предлага стабилна макроикономическа среда, стратегическо местоположение и високо квалифицирани специалисти. "Като стратегически партньори, двете страни продължаваме да разширяваме сътрудничеството си в области от взаимен интерес като търговия и инвестиции, информационни технологии и иновации."