Преговорите на високо равнище в Пекин между американските и китайските високопоставени представители приключиха в петък без да има незабавно официално съобщение от двете страни, съобщава "Ню Йорк Таймс", цитирайки представителите на Белия дом, като остават едва две седмици до крайния срок, определен от Доналд Тръмп, за разрешаване на търговския конфликт на САЩ с Китай.

Не е ясно дали търговският представител на Съединените щати Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин са успели да постигнали напредък в решаването на някой от сложните въпроси, разделящи двете преговарящи страни, посочи официален американски представител, пожелал обаче анонимност с оглед на факта, че самите преговорите не са били публични.

Очаква се по-късно днес Лайтхайзър и Мнучини да се срещнат с президентът на Китай Си Цзинпин.

Според изданието двете преговарящи страни не са намерили решения по отношение на повече от 100 от важните въпроса, повдигнати от Съединените щати. В подготовката на самите разговори през настоящата седмица двете преговарящи страни дори не са били в състояние да постигнат съгласие по отношение на предварителен проект на споразумение, очертаващ евентуална търговска сделка.

Говори се, че не е било постигано решение по редица от въпросите, като например тези, свързани с технологичния сектор, което прави още по-трудно постигането на трайно споразумение, съобщи БНР.

Bloomberg съобщи, че САЩ и Китай са постигнали слаб напредък по време на търговските преговори в Пекин, оставяйки да бъде свършена още много работа преди президентът Доналд Тръмп и неговият колега Си Цзинпин да одобрят евентуална търговска сделка по време на среща, която тепърва предстои да бъде насрочена.

По време на заседанията при закрити врати двете страни не са успели да намалят съществените си различия около структурните реформи на китайската икономика, за които настоява САЩ, според цитирани от Блумбърг трима неназовани американски и китайски служители. Съединените щати също така не са се отказали от исканията Китай да се откаже от държавните субсидии за държавните предприятия и да подобри корпоративното управление.

Съществуващите все още големи различия поставят под въпрос дали двете преговарящи страни ще успеят да се вместят в крайния до 1-ви март, който Съединените щати дадоха на Китай за постигане на търговско споразумение, заплашвайки, че още на следващия ден (2-ри март) ще повишат тарифите за вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25%, ако не бъде постигнат напредък в преговорите. По-рано тази седмица Доналд Тръмп пък намекна, че може да отложи този краен срок с 60 дни, ако има изгледи за скорошно постигане на търговска сделка.

"Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Китай разчита на обещания за големи покупки на американска полупроводникова техника и на други стоки, за да облекчи напрежението в търговията и да убеди президента Доналд Тръмп да удължи "тарифното примирие", след което на по-късен етап той да разреши търговския спор с китайския лидер Си Цзинпин.

Изданието също отбелязва, че по време на преговорите тази седмица американските и китайските официални представители не са успели да се договорят по редица въпроси, които стоят в основата на настоящия търговски спор. Това включва и оплакванията на Вашингтон, че Китай оказва натиск върху американските фирми за споделяне на технологии и за използване на индустриални политики в полза на местни компании за сметка на конкурентите от САЩ.

Отхвърляйки за пореден път тези обвинения, китайските власти вместо това са се фокусирали върху начините за увеличаване на износа на САЩ за Китай. Така например Китайската агенция за икономическо планиране е предложила увеличаване на продажбите на американската полупроводникова техника в Китай на общо стойност от 200 млрд. долара в рамките на следващите шест години, съобщиха за "Уолстрийт джърнъл" американски технологични компании, информирани за тези планове, като това би представлявало петкратно увеличаване на досегашния износ от САЩ за Китай на този тип стоки. Съгласно предложението обаче, това увеличение ще се генерира отчасти чрез преместване на операции по сглобяване на американска полупроводникова техника от трети страни като Мексико и Малайзия в посока Китай, което ще позволи тези продукти да се считат като износ от САЩ, а не от тези страни.

Китайските преговарящи също така са предложили да елиминират национална политика за възлагане на обществени поръчки, която предоставя на потребителите субсидии за закупуване на новоенергийни автомобили с малки двигатели. Тези предложения са били начело на последните обещания, които Пекин е направил, за да увеличи значително покупките от страна на Китай на американски фермерски и енергийни продукти, включително на соя, втечнен природен газ и на суров петрол.