Битовите потребители нормативно ще напуснат регулирания пазар до 31 декември 2025 г. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг пред журналисти в сградата на КЕВР.

Той изтъкна, че това е декларирала страната ни пред Европейската комисия, предаде БТА.

Иванов счита, че всякакви опити предварително това да се случи са неудачни, особено при сегашната ситуация на сериозно повишение на цените на електроенергията. Това е и становището на КЕВР, което ще бъде отстоявано.

"Аз казвам категорично, че битовите потребители нормативно ще напуснат регулирания пазар до 31 декември 2025 г.", заяви председателят на КЕВР. Той допълни, че няма никакви предварителни нито изисквания, нито планове от страна на регулатора този срок да бъде намален.

Цената на топлинната енергия не може да се понижи на 1 януари, защото КЕВР е взела решение на 1 юли тази година като годишно ценово решение и в него е заложено прогнозната годишна цена на природния газ да е от около 120 лева на мегаватчас.

Иванов е имал много големи притеснения преди два месеца, когато цената на природния газ в страната достигна 353 на мегаватчас. Дори когато цената се понижи до 233 лева на мегаватчас за настоящия месец, председателят на КЕВР се е опасявал, че това ще изисква КЕВР да повиши цената на топлинната енергия, защото в противен случай щяха да настъпят фалити на топлофикационните дружества.

Сега обаче, когато цената ще бъде около 130 лева на мегаватчас, тя се доближава до прогнозната годишна цена, посочена в решението на КЕВР. При това положение отпада необходимостта от повишаване на цената на топлинната енергия, информира Иванов.

Председателят на КЕВР отбеляза, че са добри перспективите и за цената на електрическата енергия, въпреки че още е твърде рано.

Иванов обаче констатира, че поради намаляване на цената на природния газ на европейските пазари, това води до въвеждането отново в експлоатация на парогазовите централи в европейските страни, които много повече използват природния газ за производство на електрическа енергия, отколкото това е в България. Респективно предлаганото по-голямо количество електроенергия намалява цената на електроенергията в Европа.

Иванов посочи, че във вчерашния ден, когато затвори Българската енергийна независима борса, цената с ден за доставка за днес, е вече под 300 лева на мегаватчас. Той припомни, че е имало период, когато е била над 1000 лева на мегаватчас.