Един от основните ми приоритети е подобряването на пътната инфраструктура в страната, заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов на среща с Н. Пр. Джузепина Дзара - извънреден и пълномощен посланик на Италианската република в България.

"Италия е важен партньор на България в ЕС и съюзник в НАТО и състоянието на двустранните ни отношения е отлично", сподели министър Караджов. Той подчерта, че италианската страна е ключов инвеститор в българската икономика и екипът му ще работи за задълбочаването на партньорските отношения в регионалната политика, строителството, пътната инфраструктура, обновяването на сградния фонд, трансграничното сътрудничество.

На срещата регионалният министър запозна посланик Дзара с конкретни приоритети в областта на пътната инфраструктура - изграждането на три тунела под Стара планина - "Шипка", "Петрохан" и "Черно море" (по протежението на едноименната бъдеща автомагистрала). Правителството планира и изграждането на четири нови моста на р. Дунав - при Русе, Силистра, Оряхово и Никопол от българска страна, стана ясно от думите на министъра.

Вицепремиерът подчерта, че всичките му усилия са насочени към забързване на работата по тези стратегически инфраструктурни обекти. Екипът в МРРБ работи те да преминат от идейна фаза към готови технически проекти, каквито липсват, както и за осигуряване на финансиране.

"Търсим възможност за излизане от заплетения казус със строителството на автомагистрала "Хемус", информира Гроздан Караджов и подчерта, че сред приоритетните проекти са завършването на магистрала "Струма" и изграждането на автомагистрала "Черно море".

Той беше категоричен, че България отдава голямо значение на изграждането на паневропейския транспортен коридор номер 8, който е най-късата връзка между Адриатика и Черно море.

"Изграждането на транспортната инфраструктура по него е основен приоритет, защото изоставането е факт", обясни Караджов и допълни, че от взаимен интерес за България и Република Северна Македония е създаването на модерно трасе по направлението Гюешево - Кюстендил - Дупница, което ще осигури бърза връзка между АМ "Струма" и границата с Република Северна Македония. Пътят е част от основната трансевропейска мрежа и трябва да е готов до 2030-а.

"Първата ми цел е да подобря сътрудничеството между България и Италия в стратегически сектори като транспорт, инфраструктура, дигитализация и енергетика", каза по време на срещата Н. Пр. Джузепина Дзара.

Тя подчерта, че италианският бизнес проявява сериозен интерес към инфраструктурни обекти в страната, в т. ч. пътни и жп проекти, чието изпълнение е важно за развитието на търговско - икономическите отношения между България и Италия.

Посланик Дзара изтъкна опита на италианските фирми в тунелното строителство, в сферата на жилищната политика и енергийната ефективност, който би бил полезен за българските партньори.