Ние предлагаме над 600 млн. лв., което е около 50% от дължимите пари, да са се платят веднага на фирмите, но след санкция на парламента. Това посочи премиерът Кирил Петков пред журналисти на автомагистрала "Хемус" близо до с. Яна, където се срещна с представители на Сдружението на малки и средни превозвачи.

Петков допълни, че останалите 50% от парите, дължими на фирмите за ремонт и пътно поддържане, предлагат да минат през парламентарни комисии, след като има доклад на експерти, че тези дейности са реално извършени.

Последното нещо, което искаме да направим, е да платим едни пари за дейности, които не са извършени или не са извършени напълно, коментира премиерът.

"Санирането на договорите" за първите 50% е предложено на коалиционните партньори да мине в четвъртък, под условие, че вторите 50% минават през парламентарен отчет и експертна комисия, добави Петков.

"Това са хората, които си изкарват хляба всеки ден с най-голяма трудност и искам да чуя от първо лице кои са основите им проблеми, както и да обясня ситуацията с пътищата, която се случва в последната седмица", подчерта премиерът.

Министър-председателят уточни, че предложението е изпратено до коалиционните им партньори от "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП. Очаква се то да бъде обсъдено в парламента в четвъртък.

Снимка: БТА

Малко по-рано стана ясно, че Българската браншова камара "Пътища" като сдружение с нестопанска цел, действащо като представителна на национално равнище организация на работодателите в пътностроителния бранш в България, не е получило покана за среща с премиера Кирил Петков.

Това съобщиха от Камарата и допълниха, че нямат информация за обявената по-рано днес от правителствената информационна служба среща на министър-председателя с бранша.

От ББК "Пътища" посочват, че неколкократно са искала със свои писма среща с премиера, но и до този момент отговор не е бил получен. От браншовата организация допълват, че използват възможността да го поканят на среща утре на пл. "Народно събрание".

По темата за БНБ Кирил Петков заяви, че "когато има конфликт за номинации, много по-добре е тази номинация да бъде отдръпната".

"По-добре да се седне, да се говори и да се избере човек зад когото застава цялата коалиция. В момента Каримански има подкрепата на един от четирите. Това не е правилният начин да се взимат решения за толкова важни постове", каза премиерът.

"Това, което ще се случи по тази тема, ще бъде само и единствено, след като парламентът реши каквато и да е стъпка. По никакъв начин правителството няма да действа самостоятелно", коментира Кирил Петков по темата за РСМ.