Плащането по суверенните облигации, което Русия трябваше са направи на 16 март, е получено от някои от кредиторите, при това в долари, съобщиха за Ройтерс два независими източника.

По-рано през деня други източник съобщи, че "Джей Пи Морган" - банката, отговаряща за Русия, е получила средствата от правителството, насочени към "Ситибанк", за да бъдат прехвърлени на кредиторите.

Това от своя страна означава, че Русия засега отлага дефолта по държавния си дълг, който може да бъде предизвикан от наложените й санкции заради нашествието в Украйна

Днес по обед Министерството на финансите на Русия заяви, че нареждането му за купонно плащане на 117 милиона долара върху еврооблигации е изпълнено и че ще уведоми отделно пазарите дали плащането е депозирано по сметката на платежния агент Citibank, съобщи Министерството на финансите, цитирано от световните агенции.

Ако плащането в долари не бе достигнало до чуждестранни облигационери, според агенцията за кредитен рейтинг Fitch това щеше да представлява неизпълнение, ако не бъде коригирано в рамките на 30-дневния гратисен период, отбеляза Ройтерс.