Продажбите на дребно в Китай са се увеличили минимално, достигайки нивото от 2003 година. Ръстът на промишленото производство е най-слабият за последните три години, а това вече подсказва, че забавянето на китайската икономика ще продължи. Това показват данните на Националната статистика на страната.

Според прогнозата на водещи икономисти в Пекин, през ноември 2018 година икономическият ръст е около 5.4%, което съответства на нивото от началото на 2016 година. Потребителските разходи остават под натиск и вместо очаквания ръст от 8.8% на месечна база, се повишиха само с 8.1%. Продажбите на автомобили пък се понижиха на годишна база с 10% през ноември.

Държавните инвестиции се увеличават, но частните намаляват, показват още данните. Съществено е увеличен броят на сделките за недвижими имоти -9.7% на годишна база в края на ноември.

За да поддържа висок икономически ръст, правителството в Пекин обяви намаление на данъци и нови държавни средства, вложени в инфраструктура. Централната банка на страната пък намали задължителните резерви на търговските банки и така ги провокира да увеличат кредитирането.