Сенатът на американския Конгрес одобри проекта за бюджет на Съединените щати за финансовата 2021 г., и помощен пакет от мерки за стимулиране на икономиката, съобщиха осведомителните агенции.

По-рано днес проектът за бюджет и помощният пакет, който е в размер от около 900 милиарда долара, бяха одобрени и от Камарата на представителите. Целта на помощния пакет е да бъдат преодолени негативните последици за Съединените щати от пандемията от коронавируса.

Сега документите ще бъдат представени на вниманието на президента Доналд Тръмп, който следва да ги подпише. Той вече подкрепя финансовия пакет, особено онези негови части, които предвиждат повече преки плащания на хора и фирми.

Републиканците и демократите в американския Конгрес успяха в неделя да преодолеят няколко месеца на разногласия и постигнаха споразумение за новия помощен пакет за американските домакинства и компании.

Това ще бъде вторият по обем на средствата пакет от икономически стимули в американската история след предишния от 2,3 трилиона долара, гласуван през март.

Споразумението предвижда временна добавка от 300 долара към седмичната помощ за безработица и по 600 долара пряк паричен стимул за повечето американски граждани (тези с годишен доход под 75 000 долара). Тези американци ще получат чековете с по 600 долара много скоро, каза вчера министърът на финансите Стивън Мнучин и допълни, че това е най-бързият начин да се инжектират пари в икономиката.

Предвиден е и нов пакет от субсидии за най-пострадалите от кризата компании, както и повече пари за училищата, за здравните заведения и за наематели, застрашени от изгонване от жилищата.

През последните пет месеца степента на бедност в САЩ се покачи, достигайки 11,7% миналия месец - ръст от 2,4 процентни пункта от юни, според изследване на Чикагския университет и Университета на Нотр Дам.

Близо осем милиона повече американци сега живеят в бедност. Тази година се наблюдава най-големият единичен ръст от началото на проследяването на бедността преди 60 години.

Заразата в САЩ

Заразените с коронавирус в Съединените щати са вече над 18 милиона, съобщи университетът "Джонс Хопкинс", предаде Франс прес.

Точният брой на заразените е 18 006 061. Смъртните случаи от коронавирус в САЩ са вече над 319 хиляди.

Броят на заразените надхвърли 18 милиона на фона на започналата в Съединените щати кампания по ваксиниране на населението срещу Ковид-19. Две ваксини вече бяха одобрени от американските здравни власти - тази на "Пфайзер"/"Бионтех" и тази на "Модерна".

С цел да вдъхне доверие в обществото към ваксината срещу Ковид-19, избраният за президент на Съединените щати Джо Байдън, на 78 години, се ваксинира с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", като процесът бе предаван на живо по телевизията. Заедно с Джо Байдън се ваксинира и съпругата му Джил.