В американския Конгрес бе постигнато дългоочакваното съгласие по пакета от мерки за стимулиране на икономиката на страната, пострадала от кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия, предадоха осведомителните агенции.

"Лидерите на Сената и Камарата на представителите стигнаха до окончателно споразумение, което ще бъде още един важен пакет от спасителни мерки за американския народ в размер на близо 900 млрд. долара", обяви късно снощи лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, цитиран от Франс прес.

Това са пари за бизнеса и по програми за заетост.

До съгласието се стигна, след като бе преодоляна с компромис последната пречка - спора за кредитните пълномощия на Федералния резерв, играещ ролята на централна банка на САЩ, отбеляза Ройтерс.

Много програми за помощи за справяне с Covid-19 изтичат в края на месеца. Около 12 милиона американци бяха изложени на риск да загубят достъп до обезщетения за безработица.

Това ще бъде вторият по обем на средствата пакет от икономически стимули в американската история след предишния от 2,3 трилиона долара, гласуван през март.

Споразумението предвижда временна добавка от 300 долара към седмичната помощ за безработица и по 600 долара пряк паричен стимул за повечето американски граждани (тези с годишен доход под 75 000 долара).

Предвиден е нов пакет от субсидии за най-пострадалите от кризата фирми, както и повече пари за училищата, за здравните заведения и за наематели, застрашени от изгонване от жилищата им.

През последните пет месеца степента на бедност в САЩ се покачи, достигайки 11,7% миналия месец - ръст от 2,4 процентни пункта от юни, според изследване на Чикагския университет и Университета на Нотр Дам.

Близо осем милиона повече американци сега живеят в бедност. Тази година се наблюдава най-големият единичен ръст от началото на проследяването на бедността преди 60 години.

Пакетът помощи, добави Мич Макконъл, съдържа "целенасочени политики за подпомагане на американците в затруднение, които вече чакат твърде дълго".

Лидерите на демократите в двете камари - Чък Шумър и Нанси Пелоси, съобщиха, че пакетът включва и разширяване на помощната програма за местни медийни издания, тв и радиостанции, както и новинарски сайтове, които преживяват огромни трудности и се борят за оцеляване. Много от тях се оказаха изключени от първия помощен пакет, гласуван през март.

Президентът Доналд Тръмп подкрепя пакета, особено онези негови части, които предвиждат повече преки плащания на хора и фирми. Самият той отбеляза това в Туитър снощи.

Законопроектът не включва по-големи помощи за местните власти, което беше главен приоритет за много демократи. Чък Шумер обаче каза, че пакетът косвено е помогнал на местните власти, като е осигурил пари за училища, тестване за Covid-19 и други разходи. Той каза също, че пакетът ще "установи пода, а не тавана, за облекчаване на коронавируса през 2021 г." и че демократите ще настояват за повече помощ, след като новоизбраният президент Джо Байдън встъпи в длъжност на 20 януари.

Очакваше се конгресът да приеме законопроекта до петък, но преговорите продължиха през уикенда.

Повече бедни в САЩ

През последните пет месеца нивото на бедност в САЩ се покачи, достигайки 11,7% миналия месец - ръст от 2,4 процентни пункта от юни, според изследване на Чикагския университет и Университета на Нотр Дам.

Близо осем милиона американци повече сега живеят в бедност. Тази година се наблюдава най-големият единичен ръст от началото на проследяването на бедността преди 60 години, отбеляза BBC.

Салдата в банките на много американци постоянно намаляват през месеците от април, когато бяха преведени първите правителствени стимули. Без допълнителна помощ салдата по текущите сметки на семействата с по-ниски доходи ще спаднат по-бързо от тези на домакинствата с по-високи доходи, се казва в доклад на JPMorgan Chase Institute.