Полша не бива да се отказва от въглищата преди 2060 година. Това предупредиха днес миньорски синдикати в страната, цитирани от Ройтерс.

Профсъюзите продължават преговорите с правителството за преструктуриране на сектора, чрез който се произвежда по-голямата част от електроенергията в страната, допълва БТА.

Полша е единствената членка на ЕС, която отказва да поеме ангажимент за климатична неутралност до 2050 година. Управляващата партия Право и справедливост (ПиС) твърди, че са необходими повече време и пари за пренасочване на полската икономика от въглищата към по-екологични източници на енергия.

Могъщите миньорски синдикати обикновено успяват да попречат на правителството да прави големи съкращения в сектора. Предвид мащабните протести на миньори, придружавани с насилие, в миналото ПиС през последните няколко години действа предпазливо в отношенията си с профсъюзите. Коронакризата и климатичната политика на ЕС обаче принудиха Варшава да предприеме по-решителни стъпки спрямо бранша, който и без това отчита загуби.