Диаметрално противоположни мнения за приетия окончателно днес бюджет на държавата за 2024 година - от "вреден" до "исторически" - изказаха представители на различни политически сили в Народното събрание. Ето какво заявиха те:

Финансовият министър Асен Василев, ПП: Реалистичен, но няма да бъде лесен за изпълнение

Бюджетът е реалистичен, но няма да бъде лесен за изпълнение, коментира след последното гласуване министърът на финансите Асен Василев. По думите му напълно прозрачно е капиталовото бюджетиране и в приходната, и в разходната част да се види, че Националната служба за охрана (НСО) ще купува коли за малко над 2 млн. лв. или че ще се строи болница за детско лечение в Бургас.

Всеки капиталов разход е записан ред по ред в тази програма и на месечна база ще можем да следим реално как се изпълнява тя, подчерта министърът. И уточни, че с приемането на тази капиталова програма се дава ресурс да се случат тези проекти, но, за да стане тя реалност, трябва много министерства, агенции, общини да си свършат работата, да проведат поръчките, да направят проектите, да проконтролират изпълнителите, така че в края на 2024 г. да имаме България, която е по-модерна, по-съвременна, по-европейска, и държава, в която инфраструктурата не е останала от римско време. И също така един бюджет, който силно подкрепя доходите, защото това е изключително важно, за да спрем да казваме, че конкурентното ни предимство са ниските заплати, а доброто образование, здравеопазване, добрата инфраструктура и инициативността на предприемачите, подчерта Асен Василев.

Последното гласуване бе за проектните предложения на общините. Според Василев вотът е показал, че когато се работи прозрачно и се даде възможност на кметовете и местната власт да кажат какво е важно за тях и техните съграждани, всички в това Народно събрание, независимо от различията си, могат да се обединят и да подкрепят тези усилия. Искам да ви благодаря за това, обърна се министърът към депутатите.

Теменужка Петкова, ГЕРБ: Днес е добър ден за публичните финанси на България

Днес наистина е един добър ден за публичните финанси на България, каза пред журналисти в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

Трябва да се поздравим с приетия Закон за държавния бюджет за 2024 г., посочи тя и припомни, че близо две години страната беше в режим с удължителни бюджети, което според нея е нанесло сериозни щети върху публичните финанси.

Петкова определи бюджета като добър и направен на базата на диалога. Особено важно е това, което се случва с капиталовата програма, обърна внимание тя и допълни, че се залагат големи надежди публичността и прозрачността да дадат добри резултати.

Йодан Цонев, ДПС: Всички проблеми пред управлението могат да се решат с диалог

Това, което доказа този бюджет в политически план е, че всички проблеми, които има пред управлението, могат да се решават само с диалог и с нищо друго, каза пред журналисти в парламента председателят на бюджетната комисия и зам.-председател на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Според него бюджетът може да послужи за пример как трябва да се продължи да се работи занапред, цитира го БТА. Няма да ми стигнат две денонощия да изредя колко хубави неща има за хората, коментира той.

Бюджетът беше много трудно съставен и много трудно приет, и ще бъде много труден за изпълнение, смята Йордан Цонев. Той посочи, че участва в изготвянето на почти всички държавни бюджети от 1997 година насам и определи сегашния като исторически. "Това е първият бюджет, в който 100% капиталовата програма и на национално, и на общинско равнище е програмна", изтъкна Цонев и уточни, че всички проекти са ясно изписани, със срокове и суми. По думите му това ще има огромно значение за икономиката и общините, ако се изпълни, както е замислено.

Тошко Йорданов, ИТН: Мнозинството си прие изключително вреден бюджет

Мнозинството си прие изключително вреден бюджет, коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Предполагам, видяхте каква любов цари между Йордан Цонев и Асен Василев, новата романтична двойка в българския парламент, каза Йорданов и добави, че ще обясни защо е тази любов. По думите му за първи път ДПС са оставени да правят бюджет, както си искат. Йорданов смята, че парите в държавата, парите на хората са разделени в два потока, в които ще ги усвоят съответно ГЕРБ и ДПС и ПП-ДБ. Първи поток - общини, проекти, държавни предприятия, обществени поръчки, втори поток, насочен към ПП-ДБ - пари по Плана за възстановяване и устойчивост, насочени към собствените им енергийни фирми, добави Йорданов.

Колежката му Павела Митова коментира, че е доста учудващо как Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) гласува "за" всички проекти, които са заложени в капиталовите разходи и които са свързани със сектор "Енергетика". "Лично съм водила разговори нееднократно с Теменужка Петкова, която, преди да се осъществи тази сглобка, беше изключително против геотермалните простотии на Асен Василев в Стара Загора, сега се гласуваха 77 млн. за проучване именно на такъв тип инициативи", посочи Митова и коментира, че ѝ е интересно как ГЕРБ реагират на подобно нещо.

"Същото се случва в момента и с продължаващото изземане на дивидентите на енергийните дружества, за които нееднократно апелираше цялата група на ГЕРБ и подкрепяха Делян Добрев, докато не влязоха в сглобка. Сега вече не им пука, че Асен Василев ще взима тези стопроцентови дивиденти от енергийните дружества", каза още Митова. Според нея такъв тип лицемерие и промяна на настроенията от един месец за следващия е доста плашещо за българската държавност изобщо.

Йорданов смята, че Европейската комисия може да изиска близо половин милиард от парите, които Асен Василев е написал в бюджета по програма СЕЙФ.

Христо Проданов, БСП: В новия бюджет няма никакви реформи

В новия бюджет има повече пари за повече системи, но няма никакви реформи и това което и както е харчено досега, ще продължи по същия начин - това заяви в студиото на "Още от деня" Христо Проданов, депутат от БСП.

"Всяка година ние повишаваме бюджета на НЗОК - тази година е над 8 млд.лв. В същото време имаме картина на намаляващо население - т.е. по-малко население, повече пари за здравеопазване, и нищо не се променя. А болниците не трябва да са търговски дружества. Не може държавните болници да участват в търгове за лекарства, а да освободиш частните болници да купуват на каквито искат цени, а да ги плаща Здравната каса."

По думите му, увеличаването на доходите е изключително нужно на България, защото трябва да догонваме средните европейски доходи, а и това е начинът да се стабилизира икономиката, хората да живеят по-добре и да накараме младите, които избягаха от България да се върнат и да създават семейства тук.

"Гарантираното финансиране на проектите на общините е нещо хубаво за тази година и ние го подкрепяме. Това е полезно в две направления - ще създаде работни места и ще съживи икономиката, а също ще подобри инфраструктурата и живота на хората."