През септември производството в България продължава да нараства за пети пореден месец, при това с най-добро темпо от юни насам, отчита Евростат.

Промишленото производство в страната също расте - с 2,3% спрямо август, когато се повиши с 0,9 на сто. Въпреки, че и този резултат представлява повишение за пети пореден месец, той все още не може да компенсира солидния спад - с 5,1% през март и с 11,6% през април, съобщава БНР.

Спрямо септември 2019 г. промишленото производство в България се сви с 2,6% след спад през август с 5,9%, понижавайки за седми пореден месец, след като за последно отчете стагнация през февруари.

Същевременно индустриалното производство в еврозоната отбеляза изненадващо понижение през септември, докато в рамките на целия ЕС остана на нивото от август. Това, според анализаторите е знак за слабо приключване на едно рекордно за европейската икономика тримесечие.

Производството в рамките на целия ЕС стагнира на нивото от август, когато се повиши с 0,9%, докато в еврозоната се понижи изненадващо с 0,4% след растеж с 0,6% месец по-рано. Това е първото влошаване на индустриалното производство в еврозоната от април насам, когато европейската икономика все още се намираше в шок от първата вълна на коронвирусната пандемия и въведените заради нея национални локдауни на стария континент.

Основна причина за слабото индустриално производство през септември оказва рязкото понижение на производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба като телевизори и перални машини, като в рамките на еврозоната то се сви с цели 5,3%, а в целия ЕС с 3,9%, докато средствата за производство се повишават съответно с 0,6% и с 1,2 на сто. Производството на недълготрайни потребителски стоки се повишава съответно с 2,1% и с 1,4%, а енергийното производство в еврозоната се сви с 1,0%, а в целия ЕС с 0,7 на сто.

Спрямо година по-рано производството в еврозоната през септември се сви с 6,8%, а в рамките на ЕС с 6,0%, отбелязвайки спад за пореден месец в рамките на 2020 година.