Френският производител на автомобилни гуми "Мишлен" (Michelin), с годишен оборот от близо 30 млрд. евро, ще затвори фабриката си за тежкотоварни камиони в Полша, където работят около 430 души, и ще премести производството в Румъния заради по-ниските разходи на румънския пазар, съобщава специализираният румънски сайт Профит.

Компанията "Мишлен", която има около 123 000 служители по света, започна дейността си в Румъния през август 2001 г. Към момента за "Мишлен" в Румъния работят около 4000 души в три завода - два в Залъу и един във Флорещ. Компанията притежава и търговска мрежа в северната си съседка.

През 2005 г. Румъния стана регионален център за търговските операции на групата "Мишлен" за Албания, България, Хърватия, Босна, Северна Македония, Черна гора и Сърбия. Сега френската компания ще закрие фабриката си в полския град Олщин, като обещава, че 430-те служители няма да бъдат уволнени, а преместени в други производствени единици на групата.

В края на миналата година "Мишлен" обяви, че закрива три производствени единици в Германия и прехвърля в Полша център за услуги за клиенти поради липса на конкурентноспособност на дейността на компанията в Германия. Компанията реши до края на 2025 г. да преустанови дейността на фабриките си в Карлсруе, Триер и Хамбург, като ще бъдат засегнати 1532 служители. В момента "Мишлен" има над 8000 работници в Германия, Австрия и Швейцария. Само преди месец "Мишлен" освободи 1400 свои служители в САЩ, припомня румънският сайт Профит.