Обсъждат се няколко предложения за промяна на здравно-осигурителния модел, вариантът с нова задължителна здравна застраховка от 12 лева месечно е само част от единия модел. Това каза пред журналисти в МС министърът на финансите Владислав Горанов.

Той насочи журналистите за повече информация към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев (бивш дългогодишен зам.-финансов министър) и добави, че темата ще се обсъжда на конференция в края на септември.

Горанов каза още, че не се е замислял за поетото от управляващата коалиция обещание да не се увеличава данъчната и осигурителната тежест на хората по време на мандата - както ще се случи, ако бъде увеличена здравната вноска. Доколко допълнителната здравна застраховка е вид данък или осигуровка е въпрос на казуистика и по-скоро е увеличение, отбеляза министърът.

Финансовият министър изтъкна, че е привърженик на друг здравно-осигурителния модел - с повече от една Здравна каса, в който вноската на хората не се увеличава, но може да се разпределя между държавната и някоя частна Здравна каса.