По-добре да има повече от една Здравна каса, заяви Горанов

Да, въвеждането на нова здравна вноска е увеличение на данъчно-осигурителната тежест, категоричен е финансовият министър

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо в Германия касите са 160?

Да бе що да няма две- три каси като ОЛИМП , пей сърце.

Няма нужда от повече от една здравна каса. Има нужда от друга здравна система. Вземете за пример моделите в Англия и Испания. Иначе вървите към американския модел, който е най-лошия.

Какви частни здравни каси, какви пет лева? Нали след няколко години ще бъдем принудени да прехвърлим частните здравни вноски към държавното НЗОК както беше и единственото правилно, макар и половинчато приложено решение с частните пенсионни фондове.

В нашата действителност е напълно безполезно и абсолютно вредно да има частни здравни каси и това само ще доведе до състоянието на частните ни пенсионни фондове - изобщо няма да видим нито нормални частни пенсии, нито нормални частни здравни осигуровки, защото се крадат под една или друга форма. Кардиналното решение на проблема са индивидуалните здравни застраховки, но в България след продължителния период безплатно здравеопазване те са невъзможни и което и да е правителство ако ги приложи ще бъде тутакси свалено от бунтове. Моментът е неподходящ каквото и да се прави, защото скоро идват избори а това е безкрайно непопулярна мярка. Трябва да се въведе механизъм за предотвратяване на масовите надписвания от никнещите като гъби частни болници и тяхното неефективно райониране, както и безпощадна борба и контрол на лекарствената мафия. По-добре е ГЕРБ нищо да не прави защото каквото и да направи в тази система предварително е обречено на неуспех и не само ще се откажат от предприетите мерки, но и ще си понесат последиците от това които опозоцията ще раздуха до небесата. Ако изобщо нещо се прави, то това трябва да стане след широки обществени обсъждания и съгласието на всички политически сили!!!!!!!!

В Швейцария плащам по 298 франка здравна осигуровка. Защо мислите, че заслужавате слъщото обслужване в България имам аз по света включително и в България.

Проблема не е в едната каса, а в липсата на конкуренция между болниците и лекарите. Има лекарски картел, всички лекари и кадърните и некадърните взимат едни и същи пари от здравната каса. А осигуряват различно качество на лечение. Няма значение дали пациента е излекуван и не. Нама значение дали след като пациент е лекуван неупешно от един лекар и потърси друг. То пъвият лекар не връша парите ило поне част от тях на здравната каса заради това, че не си е свършил работата. Проблема не е вкасата а системата и в лекарите и болниците. И липсата на истинска конкуренция между тях. Проблема е че некадърните лекари и болници не връшат пари за лошо лечение и за осъкатяване на пациенти

Единственото решение е да има ефективен контрол върху харченето на средствата. За съжаление моделът : Като няма пари, дайте да вдигнем вноските, е изключително популярен и най-лесният начин да се вкарат пари в системата. За съжаление без ефективен контрол е като да наливаш пари в пробита каца - пак няма да стигат, просто някои ще се облажват повече от преди. А вноската от 12 лева за какво аджеба ще стигне? Щели да се плащат манипулации над 700 лева!! Че ти ако си стигнал до 700 лева, тия около 150 лева годишно ще ти стигнат за 1-2 манипулации с консумативите в болница, че може и за това да не стигнат. А ако трябва да посещаваш лекар 3-4-5 пъти годишно??? Според мен единственият резултат е да намалеят хората, които се осигуряват. Жалко наистина, защото това е най-добрият модел на осигуряване, защото в известна степен ти гарантира пълно покритие при най-разпространените заболявания. Примерно вуйчо ми е с троен байпас, за който не плати и стотинка, но ако беше здравеопазването на партиди, както много реват тук - посмъртно нямаше да може да си го позволи.

Най добре ще ви е, ако измрем всички, а вие да си останете. Че освободим терен за африканци.

Крайно време е да се въведе американската система - всеки да си внася по собствена партида, а не кой от където дойде да се разпорежда с парите ни.

И кво ще стане, като счупиш крак и трябва да ти направят скъпоструваща операция за няколко хиляди в най-добрия случай? Да не мислиш, че ще ти стигнат марите по партидата? Недай си боже да трябва да посещаваш лекар за други болежки с вече минимим 30 лева за частен преглед - ще ревеш, че нямаш пари.... Аз се радвам, че съм здрав, а парите - халал да са им, не искам и 1 лев да ползвам от касата,

Какви собствени партиди? Плащаш 20 години здравни застраховки и когато си без работа и се разболееш - нямаш никаква застраховка. Или плащаш, ама ако нещо се случи - счупиш ръка например, пак плащаш защото имаш "deductable" (нещо дето ти трябва да платиш преди застрохователя да има задължение да плати) или "out-off pocket" (процента който ти трябва винаги да платиш, защото застрахователя никога не плаща 100%).

Еми по-добре е! Така Ще се краде по-лесно и в по- мащабни размери! Той тоя за какво иначе се е изтъпанил на тая длъжност!

колкото се може по/ефективно да обират българския народ-това правите днес....

Да , за да се краде от още едно место ! Какво стана с докторите и фармацевтите ощетили ни с милиарди ? Ами с болниците в болници , ами , ами .....

само още излишна администрация, всяка частна каса означава пари за печалба на частник а не здраве....

Доброзорно осигуряване към частни ,,Пенсиони фондове".Сега допълнително Доброзорно осигуряване в частни ,,Здравно осигурителни каси".Власта замириса,като при ,,Развитият социализъм" с доброволното самооблагане.Плащаме плащаме и накрая пак плащаме ,за да осигурим светлото бъдеще на една шепа тарикати.Народа спи, спасявайки се потделно и като му се случи да стигне до болници плюе власта.Власта и управници от плюене и дюдюкане не разбират .Необходима е тоягата.Българите не са гърци,румънци ,унгарци ,поляци та даже т.н.македонци ,а са просто един заспал некачествен човешки материал,обрекъл се на затриване.Разбира се това,което се случва в други държави, няма да се случи в България пълна с народ подчинил се на девиза,,преклонена главичка остра сабя не сече" закърмен с робски манталитет и разделен от партии и партйки на парчета ,за да го водят натам накъдето го подкарат.

Аз искам сам да съм си здравна каса.Имам този месец на сърце 100 лв. отиват по моя партида.Следващия месец може да отделя само 30 но пак да са си мои, а не да ги ползва някой друг. Ако гушна букета да може да ги ползва децата ми или някой близък.

а ако имаш туморс направо се кремираш жив или?

Поради ниските здравни вноски (в парично изражение) това ще доведе до: 1. Фалит на честните здравни каси, защото ... са частни. 2. Агония на държавната каса и необходимост от непрекъснато субсидиране от държавата, защото ... е държавна и не може да фалира. И в двата случая ще сме прецакани. В държавната ще си доплащаме и ще сме недолекувани, в частната парите може да са по-добре управлявани, но пак няма да стигнат. Държавата няма да я субсидира и ще фалира. И парите ни ще изчезнат

Вместо властта да намали точенето на здравната каса, се чуди как да репресира редовния данъкоплатец, като увеличи здравната тежест чрез допълнително здравно осигуряване, чрез доплащане или чрез опит за разделяне на здравните ни вноски за бедни и за богати. Това е поредното реално отнемане на социални права на българските граждани.

Това си е чисто увеличение на здравните вноски, и измислена схема за пренасочване на гарантирани пари към мафията.

Ново изтупване на брашнения чувал.......

А ние какво ще ни Правите - Кой фонд да изберем . Питам за Братята Роми - как ще се лекуват - с още 12 лева ? Не работи Демокрацията , НЕ , Трябва Путин или Бай Тошо . Не съм Политически Ориентиран , Не мразя ГЕРБ . Тук пиша за Цивилизация и Организация на ХОРАТА .

Senator1

Г-н Горанов, Можехте по-точно да го обявите, че се налага да имаме два фонда-един за профилактика и един за лечение. По-всяка вероятност някои привилегии по линията на НОИ ще отпаднат, тъй като не може да се почива за сметка на НОИ. Имам наблюдения в тази насока и така мисля, че има какво да се доизкусури още.

Егати и държавата, в която всеки сополанко поради ,,...липса на магаре..." (според лидера на ГЕРБ), може да стане министър. А бе ей, свищовски неграмотник, къде ти е население поне около 30-40 милиона за да се прилагат слепешката чужди методики...

Стига сте показвали тази мазна и куха лейка , получавам спазми , като го видя .

По-добре е. Тиквата, ще ЗАВЛИЧА по 1,5 млрд. лева от две места. Ще му станат 3

Навсякъде по света здравеопазването е скъпа услуга и за това те си плащат доста здраво.Тук с 50 лв осигуровка искаме да ни правят операции за стотици хиляди...как да стане!В чужбина за колкото си платиш толкова получаваш.Тук аз се осигурявам на максимума ,но правата ми са еднакви с онзи който плаща минимума,хитрува или въобще не плаща!?!?ЗАЩО?И с 12 лева повече няма нищо да се промени но все пак е начало на нещо.

Не говори глупости. Ако имаш наистина здравни проблеми и ти се наложат операции, тогава ще разбереш, че и това което се плаща в момента е МНОГО, понеже като влезнеш в Здравното заведение и не искаш да те изкарат с краката напред - ПЛАЩАШ.

Като си неграмотен не пиши глупости. Умението се изразява в това с добро управление да се оптимизира и да поевтинее дейността. Не свършихте ли тези, които не можете да смятате за да разберете, че сега над 70 % от парите на НЗОК се крадат защото има хиляди вратички лекарите да източват системата.

Това, какво щяло да стане с добро управление е ясно на всички. Не става на въпрос за това както и за вратичките, с които докторите източват здравната каса и вземат подкупи. Става на въпрос за една сбъркана СИСТЕМА, която не работи. В тая СИСТЕМА е и Здравната каса, обаче най-големия проблем е СЛАБАТА ИКОНОМИКА и НЕЕФИКТИВНОСТТА и. както и ония управляващи, които вече ТРЕТИ мандат не правят АБСОЛЮТНО нищо за подобряване на работата на СИСТЕМАТА като цяло.

1. Забрана на КРАЖБИТЕ И ИЗТОЧВАНИЯТА чрез каси, фондове, застрахователи и пр. 2. Втора(трета) вноска ще покрива лечението на мошеници и престъпници, както зад граница, така и в БГ (които укриват данъци, но не плащат никога осигуровки). Така се УЗАКОНЯВАТ МАЩАБНИ КРАЖБИ на пари от българския народ. Вземат МИЛИОНИ НАРОДНИ ПАРИ и ги дават НА ОРГАНИЗИРАНАТА БГ-МАФИЯ. 3. На този етап трябват само частни поликлиники със съответна катерогия, оборудване и ценз на специалистите. 4. Болните избират болница според възможностите. 5. Който няма пари така или иначе умира от стествена смърт (под надзора на свои близки и/или съвестни народни лечители). НЕ на "ПОМОЩТА" и "грижите" на мошеници от МНЗ, НЗОК, недобросъвестни "ЛЕКАРИ", аптекари И ЗАСТРАХОВАТЕЛИ. 6. Ако направят такъв "здравен" закон - сичко минава в сивата икономика, ще има огромна АГРЕСИЯ в медицинските коптори. 7. По добре пари за храна, вместо да умират хора от глад. 8. По-малко, но по-качествени медицински кадри, услуги и специализирани центрове(одобрени от ПАЦИЕНТИТЕ). ТОВА ДЪРЖАВНИ вноски, потребителски такси е лъжи, КРАЖБИ и измами.

А те застрахователите как обичат да изплащат парите после...А пък как обичат да застраховат онкоболните, сърдечноболните и хората над 60 години...Абсолютна форма на дискриминация, за която държавата си затваря очите и се прави, че не знае нищо. Я първо питайте застрахователите дали искат да се хващат на това хоро, проверете си ги, че да не вземе някой да фалира, като дойде време да изплаща повечко пари на някой. И въобще не е ли по-добре да направите повечко здравни каси и да дадете право на хората да избират къде да им отиват парите, като отчитате за всеки колко пари е плащал. А не като сега - куче влачи, диря няма...И после като се разболее човек пак трябва да плаща, ако може...

Досега никой не ми е обяснил защо ми трябва втора вноска, след като при лекаря си плащам като поп (над масата и под масата задължитело). И не ми излизайте с номера, че ще спра да си плащам при лекаря ;( щото не вярвам рекетът да престане....

Това момче много наедря в бузите! Вече се виждат и откъм гърба му! А като започна беше една вейка.... Но така е при ГЕРБ и ББ - ако си послушна калинка - папкаш! Ако ли не - умираш (или емигрираш!)!

Е, как сега разделяме здравното на държавно и частно, а от години повтарят, че пенсионното трябва да е само държавно и да се приберат парите от частните??? Да не стане след 5 години - ааа, много пари събраха в частните, не може да се краде, я да ги вземем пак в държавната каса.

ГЕРБ ЯКО Я ЗАКЪСВА! Лошото, неграмотното, тъпото управление на Бойко Борисов източи милиарди от националните капитали на България и постепенно резултата вече цъфна - ще става по-лошо и загубите, декапитализацията на държавата ще е много трудно преодолима!

Много е тъжно за една държава да има финансово-икономически неграмотен министър на финансите....

Де да беше само той........

По-добре да има повече от една Здравна каса, заяви Горанов А "добър ден",това трябваше да стане още преди 20 г.

Да се направят 3-4 здравни каси и да се огранизира една война между тях в стил "Игрите на глада" Поне зрелища да имаме, ако не друго!

Смотаняк! Ние и без това не ползваме нищо от НЗОК, бре

Нова задължителна??!? Та това си е пладнешки обир и наливане на пари на застрахователите!!!! След като е задължителна застрахователите може да започнат да я вдигат,когато си поискат и да стане,като с гражданската,непосилна за изплащане!!! Не искаме такива застраховки,стига с това крадене!!! Колкото и пари да внасяме те все не стигат и не стигат,не стигат за алчността ви,крадливи .... Народа ви намрази от всякъде!!!!

а какво ще кажеш да не получават никакви пари всичките да отиват в здравната каса а вие да ги харчите безконтролно -аз настоявам всеки работещ гражданин да има здравно осигурителна карта в която да се отбелязва каква сума е внесъл в касата а не като сега-куче влачи диря няма

За да може да се краде от две места! Разбира се, че е по-добре!

ало Цацо, що не се вгледаш откъде това гламаво счетоводителче има пари да строи дворец на Витоща и за апартраментите в Есте