Съединените щати стигнаха далеч в борбата си срещу вируса и са по-подготвени от всякога да се справят с предизвикателствата на COVID-19. Разполагаме с инструментите за обществено здраве, от които се нуждаем, за да продължим да се борим с този вирус, без да затваряме нашите училища и предприятия. Докато тръгваме към зимата, днес президентът обяви действия за осигуряване на допълнителна защита на американците и борба с вариантите Омикрон (Omicron) и Делта (Delta), като същевременно поддържа растежа на нашата икономика. Това се казва в изявление на Белия дом, в което бяха изложени подробности от президентския план.

Самият план - "Планът на Байдън за ефективно повторно отваряне, което да даде бърз старт на икономиката", може да се прочете на страницата на президента.

Този план включва:

  • Бустерни дози за всички възрастни
  • Ваксинации, за да се защитят децата и да се запазят училищата отворени
  • Разширяване на безплатното тестване в домашни условия
  • По-строги протоколи за обществено здраве за безопасно пътуване през граница
  • Защита и на работните места, за да се поддържа икономиката отворена
  • Екипи за бързо реагиране, които помагат в борбата с нарастващия брой случаи
  • Доставяне на лекарства за лечение за предотвратяване на хоспитализация и смърт
  • Продължаване на ангажимента към глобалните усилия за ваксиниране
  • Стъпки, които да гарантират, че САЩ са подготвени за всички сценарии

Десет случая на варианта Омикрон са открити в САЩ: в Калифорния, Колорадо, Минесота и Ню Йорк, както и в Хаваи, където властите съобщиха, че заразеният не е имал скорошни пътувания. Съобщава се само за леки симптоми в тези случаи.

По последна информация вариантът на коронавируса е открит в 30 страни.

Байдън предупреди, че новите случаи ще нараснат през зимата, и че властите ще разчитат на съществуващи средства, като ваксинацията и тестването за ограничаване на разпространението на новия щам, вместо да налагат нови ограничения или да прибягват до локдауни.

"Този нов вариант е причина за безпокойство, но не и за паника". "Знаем, че ще има още случаи, но притежаваме най-добрите инструменти, най-добрите ваксини в света, най-добрата медицина и най-добрите учени в света", каза президентът.

"Ще се борим с този вариант с наука и бързина, а не с хаос и объркване", каза Байдън в Националния здравен институт в Мериленд, като постави ударение върху тестването.

Икономиката да остане отворена - такова е намерението на Байдън.

Набляга се на безплатните тестове. Стратегията на президента включва частните застрахователи ще бъдат задължени да възстановят разходите на своите 150 милиона клиенти за закупени тестове за Covid у дома и че 50 милиона теста ще бъдат раздадени безплатно на неосигурените чрез здравни центрове и местни клиники. 

Но възстановяването на разходите за тестове ще започне през януари, след ваканционния период, през който се увеличават пътуванията и струпването на закрито, отбеляза BBC.

Обмисля се създаването на стотици клиники за ваксинация на семейства в цялата страна в опит да се увеличи имунизацията сред децата и тийнейджърите.

Байдън ще затегне правилата за тестване на пътници от чужбина, за да забави разпространението на Омикрон. Предвижда се също удължаване на изискването за задължително носене на маски по време на полети и в обществения транспорт в рамките на усилията за борба с новия щам. Глобите варират от 500 долара за първо нарушение до 3000 долара за повторно, отбелязва вестникът.

Според плана, пътниците, пристигащи в САЩ от чужбина, трябва да се тестват за Covid ден преди пътуването си, независимо от ваксинационния им статус, а не до 72 часа преди заминаването, както досега.

Избягва се налагането на някои по-строги мерки, използвани от други страни, като задължително тестване или поставяне на карантина при пристигането на чужденци в САЩ.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че вътрешните антиковидни мерки ще са трудни за прилагане за новопристигащите в САЩ, защото са налагани от щатските губернатори, а не от федералното правителство, а някои републикански губернатори, в частност, са против въвеждането на допълнителни ограничения през последните месеци.

Байдън се зарича да ускори създаването на координиран глобален подход за разработване, производство и разпространение на безопасна, ефикасна ваксина, като се: увеличи мащабното производство от толкова кандидати за ваксини, колкото е необходимо; защитят изследванията, свързани с Covid, от кибер заплахи; изгради проактивно национална кампания за ваксинация; предприемат стъпките сега, за да гарантира справедливото разпределение на всички ваксини.

Президентът се обяви категорично за възстановяване на отношенията на САЩ със Световната здравна организация, "която — макар и не перфектна — е от съществено значение за координирането на глобалния отговор по време на пандемия".

Струва си да се наблегне на един от акцентите в Байдъновия план: за рестарт на малкия и среден бизнес.

Корумпираният икономически отговор на президента Тръмп рутинно предпочиташе корпорациите пред малкия бизнес и до голяма степен изключва собствениците на малки предприятия от фондовете за възстановяване от Covid. Байдън отказва да позволи тази криза да нанесе допълнителни икономически проблеми на работещите семейства и цветнокожите общности, се казва в плана.

Байдън предлага  да се осигури амбициозен "пакет за рестартиране", който предоставя на собствениците на малък бизнес подкрепа за запазване на дейността и повторно наемане на работници, както и подкрепа за фиксираните разходи, стига да върнат хората на работа.

Подкрепата трябва да бъде насочена така, че малките предприятия — и по-големите също — да могат да върнат всички свои работници, дори и не на 100%, като федералното правителство ще компенсира разликата.

Предлага се предоставяне на безвъзмездни средства за бизнеса за покриване на разходите за рестартиране в тази предизвикателна среда, включително за доставки на лични предпазни средства и плексигласови прегради, които да се използват като бариера за намаляване на риска от предаване на вируса.

Президентът се ангажира бързо да се сложи край на расовата неравнопоставеност в подкрепата за малкия бизнес. Ще се гарантира, че предприятията със собственици от малцинствата получават ефективен достъп до всички инструменти за подкрепа, както и достъп до техническа помощ - като счетоводни и правни съвети - така че да не бъдат изключени от федералните програми за помощ.