След като обяви, че неговият кабинет е щял да бъде най-реформаторският, с ДНК на бъдещето, предложеният за премиер и по-късно оттеглен от "Има такъв народ" Николай Василев избра и обяви петте ключови приоритети, на които щеше да заложи, ако беше утвърден на поста.

Приоритетите на Николай Василев са главно икономически и се съдържат в проекта му "Модернизирай България"; 300 приоритета в 68 страници идеология и платформа.

Защо предложи на публиката само петте най-главни, Николай Василев аргументира с това, че все пак разбира най-много от икономическа политика.

Започна с намаляване на данъците за всички:

  • плоският данък пада с 1% - до 9%,
  • единна ДДС ставка от 18%, с едно изключение - за международния туризъм, при който ставката пада на 5%.
  • данък върху доходите от банкови лихви - 0% (доходи от лихви, придобити от местни физически лица от банкови сметки се облагат с окончателен данък от 8% (чл. 38, ал. 13 и чл. 46, ал. 4 от ЗДДФЛ).

Николай Василев продължи с бюджета, където залага на балансиран финансов план на държавата - без дефицит, и намаляване на дълговото бреме. Плъзгаме се по спирала на дългове и дефицити, а и допълнително се нагнетяват допълнителни очаквания за нови и нови разходи, коментира той.

Два приоритета на Василев ще обединим в един: увеличаване на доходите:

  • силно нарастване на заплатите на медици, учители, университетските преподаватели;
  • увеличение на пенсиите с 35%, но по нов начин. Не каза как, но според него разковничето е в икономическия растеж.

Прозрачност на обществените поръчки и борба с прането на мръсни пари. Василев се похвали, че има ясна визия и ноу-хау как да стане това.

За приватизацията на Българската банка за развитие, Василев изтъкна, че е автор на тази идея от 2002 г. Според него не е необходима "остатъчна" държавна банка. Според него въпросната банка не е постигнала нито една от целите, за които е била създадена.