След разговорите между премиера Борисов и премиера Медведев по никакъв начин не можем да говорим за увеличаване на зависимостта от Русия, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия.

"Нашият национален интерес и нашата политика в областта на енергетиката са много ясно дефинирани и те са свързани с това да осигурим сигурността на доставките на енергийни ресурси и да създадем такива условия за диверсификация на източниците и маршрути за доставка на природен газ, тъй като това на практика означава и енергийна сигурност и конкуренция и конкурентоспособна икономика", посочи Петкова.

 Министърът коментира и изграждането на АЕЦ "Белене" и неговата рентабилност към момента. "Сега е лесно да се говори каква е била стойността на проекта през 2006 година. Тя е 3 млрд. 997 млн. евро, но в тях не е включена ескалацията. В рамките на разговорите, които са водени от 2006 до 2008 година не е финализиран договорът за изграждането на централата и не са определени неговите параметри в това число и параметрите, свързани с финансите", поясни тя.

По думите й технологията за изграждане на реактора е най-съвременната и най-сигурната и затова трябва да построим централата.