Държавната корпорация "Росатом" е готова да вземе участие в търга за изграждане на АЕЦ "Белене" в България и може да осигури завършването на централата в кратки срокове. Тези намерения изрази Сергей Приходко, заместник-ръководител на руската държавна администрация, цитиран от "РИА Новости".

Работата по АЕЦ "Белене" започна през 2006 г., когато руската "Атомстройекспорт" (част от "Росатом") спечели международен търг за изграждането на два блока на централата, припомня "Фокус". През 2009 г., след като правителството на Бойко Борисов дойде на власт, проектът беше замразен. През октомври 2018 г. се съобщава, че София през 2019 г. ще обяви търг за изграждане на АЕЦ.

Приходко отбеляза, че руските реактори отговарят на най-високите изисквания за безопасност. "Основното технологично оборудване на атомната централа вече е произведено и е в България. Руските специалисти са свършили много работа по проектирането и лицензирането. Всичко това говори в полза на факта, че "Росатом" е в състояние да осигури дострояването на централата за кратко време", допълни Приходко.

В България се обсъжда възможността за изграждане на АЕЦ "Белене" на пазарни принципи. Беше съобщено, че активите на АЕЦ "Белене" се очаква да бъдат разпределени в самостоятелна компания, която ще бъде предложена за приватизация. По-рано българските медии съобщиха, че причината за размразяването на проекта е интереса към него от страна на Китайската национална ядрена корпорация.