"В момента искаме да влезем в една еврозона, която е раздирана от конфликти и самият еврокомисар за икономическите въпроси Паоло Джентилони казва, че е заплашена от разпад". Това коментира Петър Чобанов - бивш министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски пред bTV по повод влизането ни в чакалнята в еврозоната и банковия съюз.

По думите му банковият съюз също крие своите рискове. "Там ще имаме едно преформатиране на банковия пазар в Европа, вероятно и в България", прогнозира той.

"Кредитният рейтинг на страната може да бъде повишен, но икономическата ситуация непрекъснато се влошава и ще види до колко позитиви ще бъдат извлечени", отбеляза още Чобанов.

Според него фалити на банки са възможни, както и затварянето на банки. "Имаме такъв пример с банка в Малта от последните седмици, включително и с български акционер", посочи той.

Това дали ще има фалити не зависи само от тези, които ще ни надзирават, каза Петър Чобанов. Според него има рискове, но те трябва да се управляват по начин, който да осигури влизането ни в самата еврозона. "Колкото по-малко стоим в т.нар. чакалня, която е рисков механизъм, толкова подобре - минималният срок е две години", припомни Петър Чобанов.

Според бившия финансов министър рисковете пред икономическото ни развитие остават, ако не предприемем реформи, които да са насочени както към привличане на инвестиции, така и към осигуряване на справедлива бизнес среда.

Като бивш министър от правителството на Пламен Орешарски той коментира и протестите в страната.

"Протестите от последните дни мо напомнят за тези през 2013 г., но повече ми напомнят на тези от февруари 2013 г., тъй като се разпространяват по цялата страна. Тази енергия продължава да се разраства, очаквам да се разширяват и като територия и като брой хора, които участват в тях", прогнозира

Той посочи, че ДПС е опозиция, това къде ще бъде позиционирана - на площада или по друг начин политически ще изяви своята воля, е решение на ръководството на партията. "ДПС няма да позволи никой да си мие ръцете с него и да се крие зад него. Какви политически действия ще бъдат предприети предстои да видим", коментира Чобанов.

"Не мисля, че това Народно събрание вече има енергията да излъчи правителство, не мисля, че има хоризонт, в който може да се действа", каза още той.