Пекин и Вашингтон ще имат задълбочени дискусии по икономически и търговски въпроси при посещението на китайския вицепремиер Лю Хъ в САЩ следващата седмица, съобщи днес министерството на търговията на Китай, цитирано от Ройтерс.

Двете страни в момента уточняват подробностите по посещението му на 30 и 31 януари, каза говорителят на китайското министерство на търговията Гао Фън пред репортери.

Информациите, че САЩ са отменили консултациите с Китай не са истина, каза Гао Фън, допълвайки, че двете страни поддържат тесни контакти.

На предстоящите преговори на високо равнище двете страни ще продължат задълбочените разговори по различни икономически и търговски въпроси от взаимен интерес, каза Гао Фън.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се зарече да увеличи митата до 25 процента от сегашните 10 процента на китайски вносни стоки на стойност 200 милиарда долара от 2 март, ако Китай не вземе мерки да защити американската интелектуална собственост.

Тръмп настоява също така Китай да прекрати практиките, които принуждават американски компании да предават технологии на китайските си партньори. Американският президент иска по-голям достъп до пазара на Китай за американските фирми и да се намалят немитническите бариери за американски продукти.