Предколедният извънреден труд на депутатите се увенча с приемането на удължения бюджет на второ четене в късния петъчен следобед. Депутатите обаче не позволиха на служебния кабинет да продължи и през януари да изплаща компенсацията от 25 ст. за гориво на потребителите.

Такова беше искането и на финансовата министърка Росица Велкова, която отправи апел към пленарната зала поне с месец мярката да бъде удължена. Тя обясни, че "Лукойл" е превел данък свръхпечалба в размер на 72 млн. лева и тъй като схемата, която е за 25 ст. на литър, се преустановява на 31 декември, от МФ предлагат тя да продължи още един месец, докато мине на обществено обсъждане таргетирана мярка за подпомагане на горивата.

Като друг мотив за продължаване на мярката, министърът посочи, че тя води до намаляване на инфлацията, при методологията, която прилага Националният статистически институт за изчисляване на хармонизираните индекси на потребителските цени (ХИПЦ).

Велкова отбеляза, че е имало запитване на Европейския съюз (EС) дали мярката нарушава единния пазар, тъй като 25 ст. се дават само на български превозни средства с български номера.

"След обясненията, които дадохме, към момента нямаме негативна реакция от страна на Европейската комисия (EК) или поне нямаме официален отговор, в който те да изразяват несъгласие по мотивите, които сме изложили", успокои тя депутатите.

Предложението за промяна в законопроекта направи от името на финансовото министерство шефът на бюджетната комисия Петър Чобанов. Това стана след дълга почивка, на която политическите сили се събраха, за да търсят предварително консенсус какво ще се одобри в залата и кое е недопустимо за гласуване в удължителен закон. Чобанов стана и си оттегли предложението изненадващо. Депутатът от ДПС мотивира решението си с довода, че по време на дългата пауза е станало ясно, че няма единомислие по въпроса.

Веднага след него Венко Сабрутев от ПП поиска да се отбележи, че припознава същото предложение и го прави от свое име. То обаче беше отхвърлено с гласуването на пленарната зала.

Депутатите обаче допуснаха за разглеждане предложението на Кирил Ананиев (ГЕРБ-СДС) и го приеха. За финансиране на разходите и трансферите Министерският съвет няма да може да използва средства по единната сметка на държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система и на средствата по програми и проекти на ЕС, записаха в закона народните представители.

Росица Велкова обясни, че в четвъртък Кирил Ананиев е направил сходно предложение, което е блокирало всички средства във фискалния резерв, а днешният текст блокира само европейските средства и Сребърния фонд. "Няма да има проблем с изплащането на пенсиите при текста, който днес е предложен от Кирил Ананиев", успокои тя.

"Блокираме възможността служебният кабинет да харчи едни пари, за да може да са налични, когато се сформира редовен кабинет", заяви Асен Василев от "Продължаваме Промяната". По думите му ГЕРБ се страхуват служебният кабинет да не изхарчи тези пари, така че като направят правителство, тези средства да ги няма.

По предложение на Румен Гечев в удължителния закон за бюджета депутатите записаха, че Министерският съвет може да одобрява финансиране на влезли в сила към 1 януари 2023 г. политики за семейните помощи за деца, което ще рече, че МС може да одобри еднократна помощ за децата от първи до четвърти клас.

Наред с това депутатите допуснаха МС може да одобрява финансиране за непредвидени неотложни разходи за последици от бедствия, на дейности по овладяване на миграционния натиск, за компенсиране на високите цени за газ и електрическа енергия, за належаща нужда при коронавирус или други остри заразни заболявания, както и инвестиционни разходи, вече одобрени от НС. В изключенията бяха включени и възможност да се отпускат непланирани средства избори.

Депутатите не приеха предложението на Асен Василев, подкрепено от бюджетната комисия, за нов начин за индексиране на пенсиите. Остава действащата до момента разпоредба, според която пенсиите се актуализират всяка година по т.нар. швейцарското правило.