"Компенсиране на крайни потребители на горива - физически лица, които ползват за собствени нужди бензин и газьол (дизел), без добавки втечнен нефтен газ (LPG или пропан-бутан) и природен газ (метан). Предвижда се компенсиране на физическите лица, крайни потребители на горива, с 0,25 лв. на литър. Бюджетният ефект за 2022 г. е загуба в размер на 150 млн. лв.", приеха депутатите на бюджетната комисия.

По принцип мярката трябва да се прилага за периода от 1 юли до 31 декември 2022 г., но според Делян Добрев от парламентарната група на "ГЕРБ - СДС" няма как да важи за целия период от време, а само докато се изхарчат тези 150 млн. лева. Пред БТА той прогнозира, че тези пари ще се изхарчат за месец - месец и половина.

Делян Добрев от ПГ на "ГЕРБ-СДС" счита, че тази компенсация от 25 стотинки първо е недостатъчна, а второ е зле таргетирана. "Недостатъчна е, защото 25 стотинки, при вече 4 лева гориво, не е никаква помощ за никой. А е зле таргетирана, защото няма ограничение колко пъти на месец можеш да заредиш автомобила", уточни той. По думите му ще се получи така, че от тези 150 млн. лева хората, които нямат нужда от компенсация, ще получат голяма част от парите. Той даде за пример, че възрастните хора зареждат един резервоар на два месеца - отстъпката е 12,50 лева - т.е. пенсионерите ще получат по 6,25 лева на месец. Работещите хора зареждат един резервоар месечно - те ще получат 12,50 лева. В същото време хората с големи финансови възможности, които често пътуват, зареждат по 1-2 резервоара седмично. "Т.е. ще се получи, така че тези, които нямат нужда от помощта, ще вземат 50 или 100 лева на месец", посочи Добрев.

Вицепремиерът и министър в оставка Асен Василев отговори, че все още няма електронна идентификация и не може дадена бензиностанция да установи кой какви доходи има.

Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" заяви, че мярката ще важи и за бензиностанциите, които са на самообслужване. Те са около 30 при условие, че има около 2500 функциониращи търговски обекта. Той е категоричен, че това е една от най-очакваните антиинфлационни мерки и тя е необходима. Депутатът призна, че наистина тази мярка е редно да бъде насочена към хората с ниски доходи, но техническата обезпеченост на държавата в момента не го позволява.

Петър Чобанов - ДПС, заяви по време на дебатите по мярката "25 стотинки за литър гориво", че още преди да е приета, тя вече е довела до увеличение на цените на бензина и допусна, че след приемането й ще има ново увеличаване на цените. Мярката ще струва 150 млн. лева. Финансов проблем ще има и за малките бензиностанции. Василев обясни, че средства по мярката ще бъдат възстановяване с ДДС декларациите на ежемесечна база. Делян Добрев - ГЕРБ заяви, че тези 150 млн. лева ще са най-безумният харч без ефект за хората.

Комисията прие предложението на Любомир Каримански ПП "Има такъв народ" Министерски съвет да предприеме действия за увеличаване на капитала на "Фонд ФЛАГ" ЕАД, София - държавно дружество със 100 процента държавна собственост на капитала от системата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, с парична вноска в размер на 50 000 000 лв. Увеличаването на капитала ще се извърши чрез издаване на нови акции. Увеличаването на капитала на "ФЛАГ" ЕАД ще позволи осигуряването на необходимия допълнителен привлечен финансов ресурс от Европейската инвестиционна банка. Капиталът ще бъде увеличен чрез издаване и записване на 50 000 (петдесет хиляди) нови налични поименни акции с номинална стойност от 1 000 (хиляда) лева за всяка една акция и при емисионна стойност от 1000 (хиляда) лева за всяка една акция. Предложението не оказва влияние върху Държавния бюджет, посочват вносителите на това предложение.

Сред мотивите за това предложение се изтъква това, че "Фонд ФЛАГ" ЕАД, София може да играе съществена роля не само за осигуряване на мостово финансиране и съфинансиране на проекти, но и за осъществяване на стратегическите реформи, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

Министърът на финансите Асен Василев посочи, че освен фонд ФЛАГ подобен тип финансиране за увеличение на капитала има и от "Български пощи" - за 45 млн. лева, и попита дали депутатите не искат да припознаят това предложение, както това стана, но с добавката, по инициатива на Василев, при спазване на законодателството в областта на държавни помощи.

Одобриха вдигане на данъчните облекчения на родителите

Данъчните облекчения за доходите на родителите, получени през настоящата година, се увеличават, реши още окончателно бюджетната комисия в парламента.

За едно дете ще се приспада 6 000 лева от данъчната основа, за две - 12 000 лева, а за три - 18 000 лева. Това означава, че в семейния бюджет ще остават съответно по 600, 1 200 и 1 800 лева.

По-рано депутатите приеха да се увеличат със 100 млн. капиталовите разходи на общините, други 30 млн. са предвидени за заплати на общините.

Приеха още 1.4 млн. за сценични изкуства.

Общо за култура бяха гласувани 51 милиона лева.

Министърът на труда поиска да се предвиди до 5,5 млн. лв. в бюджета на НОИ за заплати.

Комисията прие държавният дълг да се увеличи от 7,3 на 10,3 млрд. лв. с 15 гласа "за" и 7 "въздържали се" от ГЕРБ.

Депутатите приеха над 1 млрд. лв. държавни гаранции за теглене на кредити от "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". От тях 300 млн. лв. са за "Булгаргаз", с които авансово да заплати втечнен газ, а над 764 млн. за "Булгартрансгаз" за разширението на "Чирен", конектора със Сърбия и за 60 км. ново газово трасе.

От ГЕРБ се обявиха против, че по инфраструктурните проекти има еврофинансиране, а средствата за авансовото плащане всъщност отиват да покрият дълговете на "Булгаргаз" към НАП и банки за над 300 млн. лв.

Бюджетната комисия в НС продължава гласуването на предложенията на второ четене в актуализацията на държавния бюджет.

В сряда в зала ще бъде внесена и актуализацията на държавния бюджет за окончателно гласуване.

По-рано днед депутатите гласуваха в пленарна зала актуалицията на бюджета на Държавното общствено осигуряване и на НЗОК.

10% повишение на всички пенсии от 1 юли, реши парламентът. Така минималната пенсия ще стане 467 лева, като в тази сума се включва и ковид добавката от 60 лв. Увеличава се и таванът на максималната - на 2000 лв.  Предвижда се още от 1 октомври ново преизчисляване на пенсиите, като от тази дата ще се повиши и таванът на 3400 лв.

С промените в парите за Касата се осигуряват 65 милиона лева, които ще бъдат разпределени за различни медицински дейности и заплати на медиците, реши парламентът.