Германският парламент гласува днес да бъдат повишени пътните такси за моторните превозни средства в страната и да бъде увеличен размерът на климатичната такса, която се заплаща за движението на камионите във Федералната република, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Повишението на таксата за камионите ще влезе в сила от 1 декември. То се отнася за моторни превозни средства над 7,5 тона, но от юли идната година ще засяга всички товарни автомобили над 3,5 тона. Новата такса обаче няма да важи за товарните автомобили, регистрирани на името на занаятчии и майстори, които работят в района на регистрация на товарното превозно средство.

Увеличението на пътната такса за леките автомобили ще важи от 1 юли 2024 г.

Очаква се благодарение на новите мерки между 2024 г. и 2027 г. да бъдат събрани допълнителни приходи в размер на 30,5 милиарда евро.

Половината от средствата събрани чрез пътните такси ще бъдат отделени за ремонти и поддръжка на основните пътища, а другата част за модернизиране на железопътната мрежа в страната.

Пътните такси се налагат не само за моторните превозни средства, които се движат по магистралите в Германия, но и по другите главни пътища във Федералната република.