Френският президент Еманюел Макрон използва блясъка на Версайския дворец, за да очарова ръководителите на международни компании днес, подчертавайки, че реформите му привличат инвеститори въпреки продължаващите шест седмици протести и стачки срещу плановете му за пенсионна реформа, съобщи Асошиейтед прес.

Изтъквайки, че втората по големина икономика в еврозоната остава отворена за бизнеса, правителството на Макрон обяви договор за 2 милиарда евро (2,3 милиарда долара) за френската корабостроителница в Сен Назер на атлантическия бряг. Тя ще построи два круизни кораба за компанията Ем Ес Си (MSC), което представлява около 2400 работни места за три години. Ем Ес Си потвърди плановете си да строи още кораби във Франция за още 4 милиарда евро (4,4 милиарда долара).

Във Версай Макрон посрещна 180 ръководители на компании, включително на Гугъл (Google), Нетфликс (Netflix), Кока-Кола (Coca-Cola), Тойота (Toyota), Самсунг (Samsung) и Дженерал електрик (General Electric). Много от тях се отбиха на път за Световния икономически форум в Давос.

Кока-Кола обяви, че ще инвестира 1 милиард евро (1,1 милиарда долара) през идните пет години във Франция.

Тойота съобщи миналата седмица, че ще произвежда нов модел автомобили в завода си във Валансиен, Северна Франция, като инвестицията е за 100 милиона евро и ще даде работа на 400 души.

Франция стана най-привлекателната страна за промишлени инвестиции и за инвестиции в проучване и разработки в Европа, каза финансовият министър Франция Брюно Льо Мер в интервю за телевизия Ел Се И