Гласуването на европейските правителства за определяне на единната им кандидатура за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) започна днес, като кандидатите за поста останаха четирима. Португалецът, настоящ председател на Еврогрупата, Мариу Сентену се оттегли от надпреварата, съобщи министерство на икономиката и финансите на Франция, цитирано от Франс прес и БТА.

Четиримата кандидати са министърът на икономиката и бизнеса на Испания Надя Калвиньо, бившият председател на Еврогрупата и бивш финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум, управителят на финландската централна банка Оли Рен и българката Кристалина Георгиева, която е вторият най-важен човек в Световната банка.

Британското правителство, което получи допълнително време, за да представи свой кандидат в последната минута, ако желае, в крайна сметка не се включи в надпреварата за наследник на Кристин Лагард, която поема ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) тази есен.

Гласуването се провежда според европейските правила за квалифицирано мнозинство: изисква се подкрепата на 55 процента от страните членки, тоест 16 страни, представляващи поне 65 процента от населението на ЕС. "Могат да бъдат организирани няколко кръга на гласуване, ако това е необходимо", подчерта министерството.

Френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, който бе натоварен да ръководи обсъжданията за определяне на европейски кандидат преди края на юли, съобщи вчера, че няма консенсус около един кандидат.

За да избегне удължаването на разговорите, Льо Мер реши да подложи кандидатурите на гласуване от страните членки. Това е безпрецедентна процедура за определяне на европейски кандидат, който да застане начело на МВФ.

65-годишната Кристалина Георгиева вероятно ще бъде подкрепена от източноевропейските държави, подкрепя я и Франция, но нейната кандидатура ще изисква промяна правилата на МВФ, според които кандидатите за поста на управляващ директор трябва да са под тази възраст, отбеляза Ройтерс.

От създаването си през 1944 година МВФ винаги е бил ръководен от европеец, а начело на Световната банка обикновено застава американец.

Единният кандидат на ЕС трябва се да се представи пред МВФ до 6 септември. Изпълнителният съвет на МВФ ще избере новия си управляващ директор до 4 октомври.